Úsznak az adósságban az amerikaiak

bankkártya, készpénz, pénz, deviza, Money and credit cards banknote currency money contrasting debt card credit card wealth small group of objects dollar american currency twenty dollars
Money and credit cards
Vágólapra másolva!
Az amerikai fogyasztói hitelek az idei első negyedévben elérhették a 14 ezer milliárd dollárt, amire 2008 óta nem volt példa – derül ki egy friss kutatásból. A gazdaság teljesítménye miatt ez egyelőre még nem okoz problémát, de hamarosan nagy baj lehet a túlzott eladósodásból. Főleg, hogy a diákhitelek drámaian emelkedtek a válságot követően.
Vágólapra másolva!

Az idei első negyedévben az amerikai fogyasztók hiteleinek teljes állománya elérhette a 14 ezer milliárd dollár, amivel meghaladta a 2008-ban, vagyis a pénzügyi válság kirobbanása előtt, mért 13 ezer milliárdos szintet is – derül ki a Marquette Associates tanácsadócég kutatásából. A fogyasztói adósságok körében olyan tételek vannak (egyebek mellett), mint a hitelkártya tartozások, az autóhitelek vagy a jelzáloghitelek.

A legnagyobb megugrást azonban a diákhitelek jelentették.

A kutatás szerint az idei első negyedévben a teljes diákhitel állomány ugyanis elérte az 1486 milliárd dollárt.

Összevetésképpen, a 2008-as pénzügyi válság csúcsán ez a szám még csak 611 milliárd volt. Ez azt jelenti, hogy a diákhitelek drámai ütemben nőttek meg a válságot követően, ami már komoly társadalmi és pénzügyi kockázatot is jelent az Egyesült Államokban.

A válság előtt sem voltak ennyire eladósodva az amerikaiak Forrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

A felmérésből az is kiderül, hogy az USA-ban az egy főre lebontott fogyasztói adósságállomány is meghaladja már a 2008-as szintet. A 327 millió lakosú Egyesült Államokban ugyanis az egy főre lebontott adósság 41,77 dollár, ami nemcsak rekordnak számít, de felülmúlja a 2008-ban mért 41,68 dollárt is.

A nagy kérdés tehát most az, mennyire kell aggódni a jelenlegi adósságszintek miatt. A kutatást vezető Ben Mohr úgy látja, vannak olyan tényezők, amelyek nyugalomra intenek. Az egyik ilyen, hogy az amerikai gazdaság általában sokkal jobb állapotban van, mint a pénzügyi válság idején.

A GDP például 3,1 százalékkal bővült az idei első negyedévben, szemben a 2008-ban mért, 6,3 százalékos éves GDP-csökkenéssel.

Szintén megnyugtató lehet, hogy a 2008-as szintekhez képest igen alacsony a nemfizetések és a hitelbedőlések aránya. A jelzáloghitelek esetében például a bedőlések aránya alacsonyabb, mint a válság kirobbanása előtti időszakban volt.

Egyelőre még nem jelent közvetlen kockázatot a magas hitelállomány Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A hitelállomány növekedése mögött részben az áll, hogy a válság után

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed olyan környezetet teremtett az extrém alacsony kamatszintekkel, amelyben a fogyasztók igen könnyen jutottak hozzá hitelekhez.

Mindazonáltal egyelőre úgy tűnik, a Fed kész lesz újabb támogató lépéseket tenni, amennyiben a gazdaságnak erre szüksége lesz. Mohr szerint az igazi probléma akkor üt be, ha bekövetkezik egy újabb recessziós időszak. Ekkor ugyanis a rekord magas adósságterhek már valódi kockázatot és veszélyforrást fognak jelenteni.