Úsznak az adósságban az amerikaiak

2019.06.20. 20:03

Az amerikai fogyasztói hitelek az idei első negyedévben elérhették a 14 ezer milliárd dollárt, amire 2008 óta nem volt példa – derül ki egy friss kutatásból. A gazdaság teljesítménye miatt ez egyelőre még nem okoz problémát, de hamarosan nagy baj lehet a túlzott eladósodásból. Főleg, hogy a diákhitelek drámaian emelkedtek a válságot követően.

Az idei első negyedévben az amerikai fogyasztók hiteleinek teljes állománya elérhette a 14 ezer milliárd dollár, amivel meghaladta a 2008-ban, vagyis a pénzügyi válság kirobbanása előtt, mért 13 ezer milliárdos szintet is – derül ki a Marquette Associates tanácsadócég kutatásából. A fogyasztói adósságok körében olyan tételek vannak (egyebek mellett), mint a hitelkártya tartozások, az autóhitelek vagy a jelzáloghitelek.

A legnagyobb megugrást azonban a diákhitelek jelentették.

A kutatás szerint az idei első negyedévben a teljes diákhitel állomány ugyanis elérte az 1486 milliárd dollárt. Összevetésképpen, a 2008-as pénzügyi válság csúcsán ez a szám még csak 611 milliárd volt. Ez azt jelenti, hogy a diákhitelek drámai ütemben nőttek meg a válságot követően, ami már komoly társadalmi és pénzügyi kockázatot is jelent az Egyesült Államokban.

A válság előtt sem voltak ennyire eladósodva az amerikaiakForrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

A felmérésből az is kiderül, hogy az USA-ban az egy főre lebontott fogyasztói adósságállomány is meghaladja már a 2008-as szintet. A 327 millió lakosú Egyesült Államokban ugyanis az egy főre lebontott adósság 41,77 dollár, ami nemcsak rekordnak számít, de felülmúlja a 2008-ban mért 41,68 dollárt is.

A nagy kérdés tehát most az, mennyire kell aggódni a jelenlegi adósságszintek miatt. A kutatást vezető Ben Mohr úgy látja, vannak olyan tényezők, amelyek nyugalomra intenek. Az egyik ilyen, hogy az amerikai gazdaság általában sokkal jobb állapotban van, mint a pénzügyi válság idején. A GDP például 3,1 százalékkal bővült az idei első negyedévben, szemben a 2008-ban mért, 6,3 százalékos éves GDP-csökkenéssel.

Szintén megnyugtató lehet, hogy a 2008-as szintekhez képest igen alacsony a nemfizetések és a hitelbedőlések aránya. A jelzáloghitelek esetében például a bedőlések aránya alacsonyabb, mint a válság kirobbanása előtti időszakban volt.

Egyelőre még nem jelent közvetlen kockázatot a magas hitelállományForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A hitelállomány növekedése mögött részben az áll, hogy a válság után

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed olyan környezetet teremtett az extrém alacsony kamatszintekkel, amelyben a fogyasztók igen könnyen jutottak hozzá hitelekhez. Mindazonáltal egyelőre úgy tűnik, a Fed kész lesz újabb támogató lépéseket tenni, amennyiben a gazdaságnak erre szüksége lesz. Mohr szerint az igazi probléma akkor üt be, ha bekövetkezik egy újabb recessziós időszak. Ekkor ugyanis a rekord magas adósságterhek már valódi kockázatot és veszélyforrást fognak jelenteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK