A Bank of England kormányzója, Mark Carney olyan új kezdeményezéseket jelentett be, amelyek segíthetnek modernizálni a jegybankot a digitális gazdaság korában. Ennek részeként a brit központi bank a Facebook saját fizetőeszközének lehetőségét is figyelemmel követi.

A brit jegybank kormányzója bejelentette, melyek most a központi témák a Bank of England (BoE) számára. Ezek közé tartozik például a kisvállalkozások finanszírozása, de szóba kerültek a digitális gazdasággal összefüggő megoldások is, beleértve a felhőalapú technológiát vagy az egyre nagyobb adatmennyiség szabályozói feldolgozását – írja a CNBC.

Az egyik központi terület azonban a fizetési rendszer volt. A BoE megjegyezte, hogy az online vásárlások száma folyamatosan emelkedik, miközben a készpénz használata a teljes fizetési tortának már csak egynegyedét teszi ki az egy évtizeddel ezelőtti kétharmadhoz képest. Ez pedig a jegybank szerint erőteljes új igényeket támaszt a finanszírozási és tranzakciós lehetőségek felé.

A Facebook-pénz komoly strukturális átalakulást hozhatForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Beszédében Carney kiemelte, hogy Nagy-Britannia még nagyon le van maradva olyan országok mögött, mint például Svédország, ahol a felhasználók közvetlen, ingyenes és valósidejű tranzakciókat hajthatnak végre akár csak egy QR kód beolvasásával is. Felismerve az új terület fontosságát, a BoE bejelentette, hogy az első központi bank lesz, amely hozzáférést enged a mérlegéhez olyan cégeknek, amelyek új fizetési technológiákban utaznak.

A Facebook új, saját fizetési megoldása, a Libra kapcsán Carney úgy nyilatkozott, a jegybank nyitott szemmel, de nem nyitott kapukkal figyeli a folyamatot. A kormányzó kiemelte, az új fizetési lehetőség ezzel együtt javíthatja a pénzügyi inkluzivitást, illetve csökkentheti a határokon átívelő fizetések költségeit.

Új pénzügyi világra készül a Bank of EnglandForrás: AFP/Carl Court

Ha a Libra eléri a célját, akkor rendszerszinten is fontossá válhat – mondta Carney. Figyelmeztetett azonban, hogy az technológiának meg kellene felelnie a legmagasabb és legszigorúbb standardoknak és fogyasztóvédelmi előírásoknak, illetve pénzmosás elleni szabályoknak. A G20 országok pénzügyminiszterei egyébként épp a múlt héten állapodtak meg abban, hogy a kriptovaluták szabályozása globális és koordinált intézkedéseket követel meg.

A fentiekkel párhuzamosan Carney jelezte, a Bank of England odafigyel a klímaváltozás által eredményezett pénzügyi kockázatokra is. Amellett, hogy a jegybank támogatja az átmenetet egy szénmentes gazdasági modell irányába, 2021-től el fog kezdeni olyan stresszteszteket végrehajtani, amelyek kifejezetten a klímaváltozás negatív hatásait vizsgálják a pénzügyi rendszerre nézve.