A szénenergia hazájának is tekinthető Nagy-Britanniában idén már több áramot termelhetnek szénmentes forrásokból, mint szénből. A szél-, nap- és atomenergia ezzel 2019-ben már felülmúlhatja a szenet.

Történelmi évre készül Nagy-Britannia az energiatermelésben. Az 1880-as években ugyanis a szigetország adott otthont a világ első széntüzelésű erőművének, és a szén a következő évszázadban végig a legfontosabb energiaforrás, illetve kiemelkedő gazdasági motor volt az ország számára.

A múlt héten azonban éppen Nagy-Britannia lett az első olyan G7 állam, amely megfogadta, hogy 2050-re teljesen leépíti a szénalapú energiatermelését. Az elmúlt 10 évben a brit kibocsátás egyébként is komoly változáson ment keresztül, és idén eljöhet az első olyan év, amikor a széntől teljesen független források aránya meghaladja a szénalapúakét – mondta John Pettigrew, a National Grid vezérigazgatója.

Nagy vállalasokat tett Nagy-Britannia az energiatermelésbenForrás: Dong Energy/Jasper Carlberg

A National Grid adatai szerint a tiszta energiatermelés az idei első öt hónapban 48 százalékos arányt képviselt, míg a fosszilis tüzelőanyagok 47 százalékot. A fennmaradó rész biomasszából vagy tárolókból származott.

Az átmenet mögött jelentős részben Nagy-Britannia erőteljesen megemelkedett szélenergia kapacitása áll. A szélenergia ugyanis az idei év első öt hónapjában már az ország teljes energiatermelésének majdnem ötödét adta. Összevetésképpen, 2009-ben ez az arány még csupán 1 százalékos volt.

Mindeközben Nagy-Britannia azt tervezi, hogy 2025-re teljesen kivezeti a szénalapú energiatermelést, és tovább vágja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Háttérbe szorulnak a szénerőművekForrás: AFP/Patrick Pleul

A National Grid adatai szerint egyébként Nagy-Britannia teljes áramellátásának 9 százaléka jön Európából érkező importból, Franciaországon, Belgiumon és Hollandián keresztül. Az idei első öt hónapban ennek az importnak több mint fele szénmentes forrásokból származott.

Mindazonáltal ha kiépül a tervezett kapcsolat Norvégiával, akkor Nagy-Britannia hozzáférést kap majd a teljesen szénmentes norvég forrásokhoz. Ez pedig azt is lehetővé tenné, hogy a britek egyre nagyobb részben tudják exportálni a szélenergiájukat. A brit-norvég hálózat egyébként 720 kilométer hosszú lesz, és a tervek szerint 2021-ben kezdi meg a működését.