Mennyibe kerül a gyerekek nyári táboroztatása?

2019.06.22. 17:37

A magyar szülők 68 százaléka feladatának érzi, hogy fedezni tudja gyermeke nyári táborozásának költségeit. Ezt akkor is megtennék, ha ez számukra anyagi nehézséget okozna, vagy éppen lemondással és külön erőfeszítéssel járna - derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Indexének eredményeiből. A szülőknek érdemes időben elkezdeni a pénzügyi tervezést.

A táborozás gyakran nemcsak egy lehetséges nyári program a gyermekek számára: sok nyári és napközis tábor egyben a megoldást is jelenti a gyerekek felügyeletének szünidei problémájára. Utóbbi esetekben akár több hetet is eltölthet táborban egy-egy gyermek, de a többgyermekes családoknál is sokszorosan jelentkezhet egy-egy tábor heti vagy többheti árának terhe.

A szülők eltökéltsége a táborozó gyermekek számából is kitűnik. Mint azt Tóth Béla, a taborfigyelo.hu portál ügyvezetője elmondta; idén nyáron várhatóan 215 ezer gyermek vesz részt különféle táborokban, tehát rendkívül nagyszámú család érintett a táborozás, illetve annak költségeinek kérdésében.

illusztrációForrás:Shutterstock

„Egy átlagos, ottalvós nyári tábor heti díja szállással, ellátással hozzávetőlegesen 50 ezer forint, a napközis táborok valamivel olcsóbbak, átlagosan 35 ezer forintba kerülnek egy hétre" – mondta el Tóth Béla. „Ez a tavalyi árakhoz képest 10 százalékos drágulást jelent. Tapasztalataink szerint egy gyermek átlagosan másfél hetet tölt nyáron valamilyen táborban. Jellemző továbbá, hogy a napközis, azaz a gyermekeket reggeltől délutánig foglalkoztató táborokba több hétre is beíratják a szülők gyermekeiket."

A legnépszerűbbek az olyan tematikus táborok, mint a sport, a nyelvi vagy az informatikai táborok.

Ezek között akár 270 ezer forintos heti díjú táborokat is találhatunk. Az ilyen táborokban természetesen árukhoz mérten extra szolgáltatásokkal és programokkal várják a fiatalokat, például külföldről érkező anyanyelvi tanárok tanítják, vagy prémium kategóriájú szállásokon helyezik el őket, és szabadidejükben akár golfozhatnak is.

De csak egy átlagos árfekvésű, „ottalvós tábor" esetén is, egy 2 gyermekes család már akkor is 100 ezer forintos extra kiadással számolhat a nyári hónapokra, ha gyermekeik csak egy-egy hetet töltenek táborban. Három gyermek, vagy több heti táborozás esetén már többszázezer forintos költséggel is lehet kalkulálni.