Módosulhat a június 26-án lejáró banki adategyeztetési határidő, miután a Magyar Bankszövetség javaslatot nyújtott be a Pénzügyminisztériumnak annak kitolásáról.

Elképzelhető, hogy módosul az eredetileg június 26-án lejáró határideje a banki adategyeztetésnek. Ez azt is jelentené, hogy ezt követően sem fagyasztanák be azokat a bankszámlákat, melyek tulajdonosai részéről nem történt meg az adatok összevetése a pénzintézet kezelte adatokkal, melyre a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás ellenes jogszabály miatt van szükség.

Ha az adategyeztetésről értesített ügyfelek elmulasztják az adategyeztetést, a bankok kötelesek zárolni a bankszámláikat. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem tudnak az ügyfél-azonosítás elvégzéséig. A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente, az Mfor-nak jelezte, hogy javaslatot nyújtanak be a Pénzügyminisztériumnak a határidő módosításról. Az új határidő szeptember 30-a lenne. 

A szeptember 30-ai határidőt a főtitkár azzal indokolta, hogy a július 1-jén induló családvédelmi akcióterv nagy terhet ró a hazai hitelintézetekre.

Az Origo megkeresésére a Magyar Bankszövetség megerősítette, hogy a szervezet már elküldte javaslatát a szaktárcának a határidő meghosszabbításáról.

Képünk illusztrációForrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

Nem ez az első halasztási kérelme a Bankszövetségnek, Kovács Levente tájékoztatása szerint korábban már többször kérték a banki azonosítás június 26-ai határidejének elhalasztását, ám eddig nem jártak sikerrel.

Ez azonban most változhat, mivel Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, 

a bankok kérhetik a banki azonosítás határidejének meghosszabbítását. 

A pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás (Pmt.) ellenes törvény határozza meg a pénzintézeteknek az azonosítást, így törvényt kell módosítani a halasztás érdekében. 

A határidő az EU minden tagállamában egységesen június 26-a.