Nem az OTP vette meg a szlovén óriásbankot

OTP Bank
Budapest, 2017. augusztus 11. Az OTP Bank Kálvin téri fiókjának bejárata. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az Apollo amerikai befektetési alap tulajdonában lévő NKBM bank 444 millió euróért vásárolta meg Szlovénia harmadik legnagyobb bankját, az Abankát.
Vágólapra másolva!

Az NKBM és az Abanka egyesülését követően a pénzintézet szlovéniai piaci részesedése mintegy 22,5 százalékra, 8,71 milliárd euróra nőtt. Szlovénia legnagyobb bankja, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) eszközállománya 8,81 milliárd eurót tesz ki.

Az OTP is versenyben volt Forrás: MTI/Róka László

Karmen Dietner, a szlovén Állami Vagyonkezelő, az SDH főmegbízottja újságírói kérdésre válaszolva, hogy a 781 millió eurós állami feltőkésítés megtérül-e az akvizícióval, azt válaszolta: amennyiben a felvásárlási árhoz hozzáadják az összes adósságot, az meghaladhatja az állami támogatás értékét.

A delo.si szerint az Abanka felvásárlási értéke a könyv szerinti érték 85 százaléka.

Az Abanka százszázalékos állami tulajdonban állt azóta, hogy rossz hitelállománya miatt a pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére érdekében. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az Európai Bizottság engedélyére is, a tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.

Az NKBM elnöke, John Denhof történelmi pillanatnak nevezte az Abanka felvásárlását, amely szerinte mindkét pénzintézet számára kedvező lesz és közösen még erősebbé válhatnak a szlovén piacon.