A banki adategyeztetés határidejéről és a Facebook-pénzről szólt a hét

Raiffeisen Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.bank, pénz, pénzintézet
Raiffeisen Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
A közelgő banki adategyeztetési határidő és kitolása volt a hét egyik legfontosabb, a gazdasági szereplőket és a magánszemélyeket egyaránt érintő fejleménye. De nagy figyelmet és sok, már előzetesen kritikus hangot kapott egy új digitális pénz bejelentése, amely mögött számos techvállalat, azok között is elsősorban a Facebook áll. A héten kiderült az is, van olyan légitársaság, amely továbbra is bízik a Boeing földön tartott, problémás géptípusában. Az Adidas pedig egy fontos védjegyvitát veszített el. 
Vágólapra másolva!

Kitolódik a banki adategyezetési határidő

Módosul az eredetileg június 26-án lejáró banki adategyeztetési határidő. Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus 31-ig.

A javaslat indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig. A törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, megakadályozva ezzel, hogy a banki tranzakciók június 26. után több mint egymillió ügyfél esetén bármilyen akadályba ütközzenek.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Remek formában a magyar gazdaság, gyümölcsöző évek jöhetnek

Továbbra is jól teljesít a magyar gazdaság, melynek eredményeként mind az idei, mind a következő évek imponáló eredményekkel kecsegtetnek. 2019 első negyedévében a magyar gazdaság a várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült. A Századvég Gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében ezért ismét felfelé módosította növekedési várakozásait. Így 2019-re 4,3, 2020-ra pedig 3,7 százalékos bővülésre számít, ám az idei évben kedvező esetben az 5 százalékos növekedés ismételt megközelítése vagy elérése sem lehetetlen. Továbbra is erőteljes a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése, amely a reálbérek dinamikus bővülése nyomán az első negyedévben meghaladta az 5 százalékot. A Századvég várakozása szerint a fogyasztás továbbra is a növekedés egyik hajtóereje marad, tekintettel arra, hogy az átlagbérek emelkedése mindkét évben meghaladhatja a 10 százalékot. Így a fogyasztás bővülése idén 4,5, jövőre pedig 4,9 százalékot tehet ki, figyelembe véve a családvédelmi akcióterv hatásait is.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A kimagasló teljesítmény alapot adhat a további adócsökkentésre. Egyes szakmai vélekedések szerint a mostani kormányzati időszak végére, vagyis 2022-re egy számjegyű lehet a személyi jövedelemadó Ez azt jelentené, hogy az szja jelenleg 15 százalékos kulcsa 9 százalékosra vagy még kisebbre változna. A lépés érdemben csökkenthetné a feketefoglalkoztatást, és visszaszoríthatná azt a gyakorlatot, hogy a munkavállalók fizetésük egy részét zsebbe kapják. Minderre 2022 táján sort is lehetne keríteni. Azért ekkor, mert jelenleg is fut egy többéves adócsökkentési program: a kormány 2017-ben látott hozzá az úgynevezett szociális hozzájárulási adó (szocho) mérsékléséhez – a vállalkozások által fizetendő elvonás korábban 27 százalékos volt, július elejétől 17,5 százalék lesz.

További komoly támogatás a kkv-knak

Varga Mihály pénzügyminiszter közlése szerint mintegy 100 vállalkozás nyert el másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása programban. Annak révén 2011 óta több mint 50 milliárd forint támogatás jutott el a magyar vállalkozásokhoz, amelynek köszönhetően 27 ezer új munkahely jött létre Magyarországon. A mostani pályázati körben 98 cég nyert el támogatást, amely több mint 600 új munkahely létesítéséhez, valamint csaknem 1100 álláshely megőrzéséhez járul hozzá, tovább javítva ezzel a kkv-szektor versenyképességét.

Csak jövőre indul, de már most támadják a Facebook-pénzt

A Facebook áll az élén annak a konzorciumnak, amely egy éven belül saját, Libra névre keresztelt digitális pénzt dobna piacra, mely könnyen lehet, alaposan felforgatná a most bevett hagyományos és digitális pénzügyi megoldások világát. Az ötletet már olyan nagyvállalatok is támogatják, mint az Uber, a Vodafone, a Visa és a Spotify. Ugyanakkor a héten történt bejelentés után, az utóbbi években a több botrányba is keveredett Facebook kezdeményezésére válaszul, az európai döntéshozók azonnal reagáltak és kételyeiket fejezték ki a Librával kapcsolatban. Az amerikai szenátus július 16-ra rendelte be a Facebook képviselőit meghallgatásra, ahol a kriptovaluta mellett szó lesz arról is, hogy a techvállalat mit próbál tenni annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban legyenek a felhasználók adatai.

Illusztráció Forrás: --

Csökken a Diákhitel1 kamata

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát 1,99 százalékra csökkentette az előző félévi 2,2 százalékról a július 1-jétől december 31-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ Zrt. A képzési költségre használható Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal vehető fel. A Diákhitel1 konstrukció esetében havi 15 és 70 ezer forint közötti összeg igényelhető, a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Írország is betiltja a hagyományos üzemű autók értékesítését

Az ír kormány egy 180 pontból álló környezetvédelmi tervezetet mutatott be, amelynek részeként 2030-ig betiltanák a benzines és dízelautók értékesítését az országban. Dublin azt szeretné elérni, hogy 11 év múlva az összes újonnan megvásárolt autó elektromos legyen. A benyújtott tervezetből kiderül az is, hogy a nem újrahasznosítható műanyagokat is teljesen betiltanák, ráadásul ezt Európa szerte szeretnék elérni.

Betiltaná a hagyományos meghajtású autók értékesítését Írország Forrás: Citroen

Már az Amazon is szorongatja a Tescot a brit kereskedelemben

Ahogy az Amazon egyre jobban terjeszti ki a működését Nagy-Britannia városaiban, úgy kerülnek egyre nehezebb helyzetbe a hagyományos áruházláncok. Az amerikai online kereskedelmi óriás most a Wm Morrison Supermarkets nevű brit áruházlánccal erősíti az együttműködését,aminek következtében a vállalat a szigetország még több településén lesz jelen a kiskereskedelemben. Ez pedig még a piacvezető Tescónak is komoly fejfájást okoz. Az Amazon és a Morrison egyébként azt tervezi, hogy bevezetik a Prime Now napon belüli szállítási szolgáltatást olyan városokban, mint Glasgow vagy Liverpool. A hírre a befektetők is kedvezően reagáltak, az áruházlánc részvényei január óta nem látott mértékben erősödtek a hírre.

Ősztől milliárdokra lehet pályázni a társasházak fűtéskorszerűsítésénél

Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg kiírás az Otthon melege program keretében, a 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot 2019. szeptember 24. és 2020. március 31. között. Magyarországon még mindig van körülbelül 200 ezer olyan távfűtéses lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható, ami az egyik legpazarlóbb megoldás. Az Otthon melege program alprogramjának keretében okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére nyílik lehetőség. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 10-50 százaléka lehet, lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként maximum 75 millió forint.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Attila

Elvesztette a védjegyvitát az Adidas az EU-ban

Az Adidas német sportszergyártó nem bizonyította, hogy a bármely irányban felvihető, három párhuzamos sávból álló márkajelzésének alkalmazásával az Európai Unió egész területén megszerezte volna annak minden más jelzéstől megkülönböztető képességét, ezért az uniós bíróság helybenhagyta az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) a védjegy törlését előíró döntését. Mostani ítéletében a bíróság kiemelte, a szóban forgó védjegy nem úgynevezett mintavédjegy, amely szabályosan ismétlődő elemek sorozatából áll, hanem egy közönséges ábrás védjegy. Az ügy előzménye, hogy védjegybejelentési kérelmében az Adidas úgy írta le a védjegyet, mint három párhuzamos, egymástól egyenlő távolságra lévő, egyenlő szélességű sávból álló jelzést, amely sávok bármilyen irányban felvihetők a termékre.

Nagyvásárló adott le rendelést a problémás Boeing-típusra

A Boeing mégis talált vevőt a bajba jutott 737 Max gépeire. Az International Airlines Group (IAG), amely korábban a British Airways és az Iberia egyesülésével jött létte, többek között 200 darab 737 Max repülőgépet rendelt az amerikai gyártótól, annak ellenére, hogy jelenleg ezek a gépek a sorozatos meghibásodások és balesetek miatt fel sem szállhatnak. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikorra fejezi be a Boeing a szoftverhibák javítását és mikor repülhetnek ismét a korábban világszerte népszerűnek számító gépek. Az IAG-nál ennek ellenére bíznak a vállalatban.

200 darabot rendeltek a Boeing földre parancsolt problémás típusából Forrás: AFP/2015 Getty Images/Stephen Brashear

Globális problémává nőheti ki magát a sertésválság

Egyre több országban jelenik meg az utóbbi évek egyik legfélelmetesebb állatragálya, az afrikai sertéspestis. Ahol a betegséget okozó vírus felbukkan, ott komoly kihívás elé állítja az egész sertéstartó ágazatot, tenyésztőket, gazdálkodókat, felvásárlókat. A járványnak egyelőre nem látni a végét, mivel egyre több ázsiai, illetve kelet-európai államból érkeznek jelentések a sertéspestis felbukkanásáról. Valamennyi komoly elemzői vélemény azt vetíti előre ennek kapcsán: a tömeges sertéspusztulás, a milliószámra leölt jószágok egészen biztosan nehéz helyzetbe hozzák az élelmiszeripari szereplőket is, a mind nagyobbra növő probléma következményeit pedig a vásárlók a pénztárcájukon érzik meg.

Kivár a Fed

Az amerikai központi bank a héten nem változtatott a politikáján, nyitva hagyta a kamatcsökkentés lehetőségét. Ez fontos üzenet volt a piacoknak, mivel az elmúlt időszakban igen sok találgatás születetett azzal kapcsolatban, hogy a Fed vajon meghúz-e egy lazítást a következő időszakban. Miközben a jegybank Nyíltpiaci Bizottsága 9-1 arányban megszavazta, hogy az alapkamat továbbra is a 2,25-2,5 százalékos sávban maradjon – ahol december óta van –, azt is előrevetítette, hogy a jelenleg látható horizonton egy vagy két kamatcsökkentés elképzelhető. Mindazonáltal erre 2020-ig nem fog sor kerülni – legalábbis a jelenlegi kilátások szerint.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Kétszer csökkent az üzemanyagok ára

A héten szerdán és pénteken is volt csökkenés az üzemanyagok árában. Az első alkalommal a 95-ös benziné 5 forinttal, a gázolajé 2 forinttal lett kevesebb. A második alkalommal a Mol 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, a gázolajé nem változott. A benzin literenkénti átlagára így 375 forintra csökkent, a gázolajé 386 forint maradt.