Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek beszélt a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása program eredményeiről.

A pénzügyminiszter közlése szerint mintegy 100 vállalkozás nyert el másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. 

A program révén 2011 óta több mint 50 milliárd forint támogatás jutott el a magyar vállalkozásokhoz, amelynek köszönhetően 27 ezer új munkahely jött létre Magyarországon. A mostani pályázati körben 98 cég nyert el támogatást, amely több mint 600 új munkahely létesítéséhez, valamint csaknem 1100 álláshely megőrzéséhez járul hozzá, tovább javítva ezzel a kkv-szektor versenyképességét.

Varga Mihály azt mondta, hogy a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a magyar munkaerő kétharmadát,  így a kormány kiemelten támogatja a technológiai fejlesztésüket és dolgozóik számának bővítését. 

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Bruzák Noémi

A munkahelyteremtő beruházási támogatás elősegíti a még meglévő munkaerő-tartalék mozgósítását, valamint a hátrányos helyzetű térségek gazdasági, társadalmi felzárkóztatását is.

Varga Mihály emlékeztetett, a korábbi pályázati kiírásokhoz képest az alaptámogatás összege tovább növekedett, ezáltal az egy munkahelyre jutó legmagasabb elérhető támogatási összeg már 3,6 millió forint volt. Augusztusban újabb kiírást hirdetnek meg, amelynek keretében további 3,5 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a cégek új munkahelyek létrehozására.  A támogatás keretében többek között új eszközök, gépek beszerzése, ingatlanvásárlás, bérleti díjak vagy lízing-költségek is elszámolhatók - mondta a pénzügyminiszter.