Újabb fordulat az évtized egyik legnagyobb pénzügyi csalásában

2019.06.24. 17:54

A Goldman Sachs 240 millió dollárnak megfelelő összeget kínált Malajziának a több milliárd dolláros pénzügyi botrányban való részvételének kompenzálására, de a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke ezt az összeget alamizsnának nevezte – írja a CNBC.

Az amerikai pénzügyi óriás segített a 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami cégnek, hogy2012-ben és 2013-ban összesen 6,5 milliárd dollárnyi pénzügyi alapot gyűjtsön össze, a szokásosnál jóval magasabb, közel 600 milliós díjért.

Később 4,5 milliárd dollár tűnt el a pénzügyi alapból, amiből több millió dollár a volt maláj miniszterelnök, Najib Razak személyes bankszámlájára került át. Az ügyről az Origo is beszámolt.

IllusztrációForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Tobias Hase

Amit Goldman Sachs felajánlott, az nem elfogadható" – nyilatkozta Mahathir Mohamad, az ország miniszterelnöke szombaton Bangkokban, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének találkozóján. Hozzátette, hogy Malajzia pénzügyminisztériuma dönt a megfelelő összegű kompenzációról.

A Goldman Sachs nem kommentálta a miniszter nyilatkozatát az újságíróknak. A bank korábbi két bankárja ellen az Amerikai Egyesült Államokban eljárás indult, továbbá Malajzia büntetőjogi eljárást indított. Két korábbi bankár, Roger Ng és Tim Leissner felelősségét is vizsgálják az ügyben – utóbbit örökre kitiltották Szingapúrból, ahol szintén vizsgálat folyik a Goldman Sachs ellen.

A bank New York-i épületeForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az ország pénzügyminisztere korábban 7,5 milliárd dollárnyi kárpótlást kért az amerikai pénzintézettől.

David Solomon vezérigazgató bocsánatot kért a maláj néptől, de azt is elmondta, hogy a banknak ugyanúgy hazudtak az 1MDB alap megkötése során.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK