Jó egészség, a rokoni kapcsolatok ápolása és példaképként élni az ifjúság számára – ezek a mai húszas éveik elején járó fiatalok legfőbb vágyai saját nyugdíjas éveikre. Az OTP Nyugdíjpénztár friss, reprezentatív kutatása szerint, míg a hagyományosan Z generációként számon tartott korosztály 61 százaléka aktív éveit követően anyagi függetlenségben tervez élni, addig majd' 80 százalék nem tesz félre a nyugdíjas éveire.

Több mint harmaduk azzal sincs tisztában, hogy mire valók a nyugdíjcélú öngondoskodási formák, írja a kutatásról készült összefoglalójában az OTP Nyugdíjpénztár. A szervezet értékelőjében megjegyzik, hogy ugyanakkor a vágyott cél apró lépésekkel, de elérhető.

Az összetevők

Az 1997 után születettek számára az egészség a legfontosabb, ha a jövőbeli nyugdíjaskorukról van szó. A fiatal válaszadók 62 százaléka ezt tartja a leginkább nélkülözhetetlen feltételnek a boldog nyugdíjas évek megéléséhez. 

IllusztrációForrás: 123RF

Majdnem ugyanilyen fontos a számukra, hogy ezt az időszakot  anyagi függetlenségben élhessék meg (61 százalék), de a családdal töltött minőségi idő is helyet kap a prioritásaik között (60 százalék). 

Azonban a barátokkal való kapcsolattartást a válaszadók mindössze 18 százaléka tartja a boldog nyugdíjaskor feltételének. 
A kutatásunk rámutatott, hogy ahány generáció, annyiféle nyugdíjasálom. Egyvalami viszont nem változik, ez pedig az, hogy az időskori éveket a legtöbben a pihenésnek szeretnék szentelni. Számunkra pozitív eredmény, hogy a megkérdezettek mintegy fele nemcsak boldog szeretne lenni, hanem példát is szeretne mutatni az akkori fiatalok számára. Tavaly mi a nyugdíjpiac szereplői közül elsőként láttuk meg ezt a lehetőséget, és igyekeztünk a fiataloknak megmutatni, hogy a nyugdíjaskor igenis lehet menő a maga nemében. Örömmel látjuk, hogy az általunk bemutatottakhoz hasonló nyugdíjas példaképek másokat is példaképszerepre inspirálnak, azonban azt is érdemes észben tartaniuk a fiataloknak, hogy egy igazi példakép az élet minden területén, így a pénzügyekben is tudatos" – mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Sikeres, szakmai és emberi példaképek

A Z generáció képviselőit véleményük szerint az életükben elért érdemek teszik majd elégedett nyugdíjasokká. A korosztály képviselőinek mintegy fele, 48 százalék akkor érzi majd magát teljesnek ebben az időszakban, ha már mindent megvalósított abból, amit eltervezett.  44 százalékuk pedig még ennél is merészebb álmokat dédelget, egyenesen szakmai és emberi példakép kíván lenni az akkori fiatal generációk számára. Ugyanakkor az élethosszig tartó munka csupán a korosztály elenyésző, 4 százalékát vonzza.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Bár a céljaik tekintetében nagyon is határozottak a mostani friss pályakezdők, egyetemisták, azt azonban még nem látják, hogy ahhoz, hogy a nyugdíjról szőtt álmaik valósággá váljanak, nem elég csupán hátratett kézzel vágyakozni. A Z generációs válaszadók 78 százaléka jelenleg nem tesz félre a nyugdíjas éveire, 34 százalékuk pedig egyáltalán nincs azzal tisztában, hogy milyen típusú nyugdíjcélú öngondoskodási formák segíthetik a boldog nyugdíjaskorhoz vezető úton.

A kutatásról:
Nyugdíjaskor, nyugdíj-takarékosság, tudatosság, kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből.
Módszertan: online kérdőíves felmérés
Mintanagyság 1000 fő, a magyar aktív korú lakosságra nézve reprezentatív, nem, kor, végzettség és településtípus szerint
Az adatfelvétel ideje: 2019. május