Gyomnövényekben találták meg a növényvédelem kulcsát

2019.06.25. 07:39

Az Inbioar egy argentin biotechnológiai projekt, amely fitokémián (vagyis a növények kémiai vizsgálatán) és ökológián keresztül a növényi kivonatokból származó termékek kifejlesztésével foglalkozik a növényvédelem érdekében.

Gustavo Sosa, az Inbioar projektvezetője egy rádióműsorban magyarázta el, hogy mi a titka annak, hogy a gyomnövények elnyomják a kulturnövényeket (vagyis a termesztett növényeket).

A kutatócsoport két éven át több mint 100 gyommintát gyűjtött be Argentína különböző tájairól, és megállapították, hogy stresszes körülmények között ezek a gyomok kémiai anyagot bocsátanak ki, amely gátolja más növények növekedését, vagyis természetes herbicidet (gyomirtó szert) termelnek.

Az argentin Inbioar projekt hatására az egész világon elterjedhetnek a bio alapú gyomirtók, melyek maguk is gyomokból készülnek (a kép illusztráció)Forrás: MTI/Oláh Tibor

Sosa elmondta a műsorban, hogy a gyomnövények által termelt herbicidek nagyságrendileg összhangban vannak a növényvédelmi iparág arányaival, sőt, még hatékonyabbak is: hektáronként 2 kilogramm, vagy még annál is kisebb mennyiségű szer is elég lehet.

A projekt keretében két prototípust hoztak létre, egy herbicid és egy gombaölő szert, utóbbi hektáronként 2,5 kilogrammtól hatásos. Ezek az értékek majdnem azonosak a kereskedelmi termékek kijuttatási arányaival.

Sosa egy konkrét esetről is beszámolt. Az Ammi Visnaga egy széles körben elterjedt gyomnövény az országban, és két olyan gyomirtó vegyületet állít elő, amelyeket visnaginnek és khellinnek nevezünk. Ezt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával (USDA) szabadalmaztatták, és Japánban jelenleg már használják is.

Sosa azt is jelezte, hogy ezek a természetes termékek probléma- és panaszmentesen alkalmazhatók a városi területeken is.

Az Inbioar projekt a közelmúltban 250 ezer dolláros befektetést kapott.

Forrás: Agropages.com