Royal Ascot: véget ért a milliókért és az örök dicsőségért folyó hajsza

Stradivarius és Frankie Dettori, Royal Ascot 2019
Italian jockey Frankie Dettori rides in on horse Stradivarius after winning the Gold Cup, his fourth win of the day, on day three of the Royal Ascot horse racing meet, in Ascot, west of London, on June 20, 2019. - The five-day meeting is one of the highlights of the horse racing calendar. Horse racing has been held at the famous Berkshire course since 1711 and tradition is a hallmark of the meeting. Top hats and tails remain compulsory in parts of the course while a daily procession of horse-drawn carriages brings the Queen to the course. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton véget ért a Royal Ascot, amely a világ talán legnevesebb lóversenye és lovas találkozója. Az öt napos eseményt 1711 óta rendezik meg Angliában és eredetileg Anna királynő ötlete alapján valósult meg, aki maga is nagy szerelmese volt ennek a sportnak. Idén összesen 7,3 millió fontot vittek haza a pénzdíjas helyeken végző lovasok tulajdonosai, 1987 óta először nyert versenyt női zsoké, valamint az élő legenda Frankie Dettori csütörtökön az első négy versenyből mindegyiken hazalovagolta a győztest, ez pedig óriási pánikot okozott a fogadóirodáknál. Ezek voltak az idei Royal Ascot legemlékezetesebb pillanatai.
Vágólapra másolva!

A windsori kastélytól alig néhány kilométerre fekvő ascoti pálya ad otthont a világ legpatinásabb lóverseny találkozójának, amelyen nem csak a brit társadalom krémje vesz részt, hanem maga a királynő, valamint a királyi család több tagja is évről évre kilátogat arra.

Az öt napos találkozó során tartanak az Angliában megrendezett évi 32 Group 1-es futamból nyolcat (a legrangosabb versenyek), idén pedig 7,3 millió dollárt is elért a futamok összdíjazása.

Anna királynő lovaskocsijában utazva bukkant a pályának ma otthont adó területre, amely annyira megtetszett neki, hogy 558 fontért megvásárolta és elrendelte, hogy építsenek rajta versenypályát. Még abban az évben, augusztus 11-én, meg is rendezték az első futamot "Her Majesty's Plate" néven, de Anna királynő halála után Ascot nívója visszaesett, hiszen a trónon őt követő I. György ki nem állhatta a sportokat.

Frankie Dettori és a királynő Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ascot 1720-ban, IV. György uralkodása alatt virágzott fel ismét, aki megtartotta az első meetinget (találkozó, több napon át tartó versenyzés) is a pályán, a hagyomány pedig a mai napig él. A futamok jelenleg három különböző elkerített területről tekinthetőek meg, ezek a Royal, a King Edward VII és a Queen Anne.

Közülük az első a legnevesebb, hiszen maga a királynő is onnan követi figyelemmel a versenyeket. A Royal Enclousure-be csak külön meghívással vagy egy regisztrációs folyamat végén lehet bekerülni. A legolcsóbb napijegy az eseményre 37 font, de a határ itt is, mint a legtöbb hasonló eseménynél, a csillagos ég. "Fine dining" lehetőségek is akadtak bőven a vendégek számára, az étkezés ára ebben a kategóriában 269 fontról indult.

Frankie Dettori Stradivarius nyergében, aki másodjára nyer Ascot Gold Cup-ot. Forrás: AFP/Adrian Dennis

Idén nyolc Group 1-es futamot rendeztek meg öt nap alatt a Royal Ascoton, de ezek közül is kiemelkedőnek mondható a The Queen Anne Stakes, a Prince of Wales's Stakes, valamint a Gold Cup. A meeting során több mint 300 ezren látogattak ki Ascotba, nem csak Angliából, hanem a világ más tájairól is.

Japán például egész héten a figyelem középpontjába volt, hiszen a Deirdre nevű lovukra és zsokéjára, Yutaka Take-ra az egész ország kíváncsi volt.

Olyan nagyra nőtt Japánban a lóverseny-őrület, hogy a britek még a futam időpontját is áttették annak érdekében, hogy a japánok is az élő közvetítésben tudják azt követni. Ugyan Deirdre részben a rossz időjárás miatt jócskán lemaradt a győztestől, de már a Prince of Wales's Stakes-ben való indulása is nagy szó.

Frankie Dettori, a valaha volt egyik legjobb zsoké ismét a címlapokra került, miután csütörtökön az első négy futamon ő győzött.

A fogadóirodák ettől annyira pánikba estek, hogy elkezdték lejjebb vinni azoknak a lovaknak az oddszát, amelyen ő lovagolt, a Bet365 pedig példátlan módon letiltotta az olyan kötéseket, amelyekben csak Dettori által lovagolt telivérek voltak.

Hayley Turner 1987 óta az első női zsoké, aki nyerni tudott Ascotban Forrás: Getty Images/Alan Crowhurst

Pedig utoljára 1965-ben csinált hasonlót Lester Piggott, tehát nem sok esély volt arra, hogy Dettori pénteken is sorozatban aratja a sikereket. Dettori egyébként 15 év után ismét felült az ascoti trónra, miután hét győztest lovagolt haza, ezzel ő lett a legeredményesebb zsoké az ötnapos meetingen.

Egy másik zsoké, Hayley Turner is örökre beírta a nevét a történelemkönyvekbe,

miután ő lett az első női lovas 1987 óta, akinek sikerült versenyt nyernie a Royal Ascoton, Thanks Be nyergében. Persze a meeting igazi sztárjai a telivérek voltak, közülük is Blue Point teljesítménye nyűgözte le a leginkább a rajongókat.

A Godolphin istálló színeiben versenyző 5 éves telivér négy nap alatt két Group 1-es futamot nyert Ascotban. Blue Point kedden a King's Stand Stakesben, majd szombaton a Diamond Jubilee-ben is győzött, mindkétszer James Doyle zsokéval a nyeregben. Ez azért is nagy szó, mert a lovak gyakran heteket, hónapokat pihennek két nagyverseny között.

Kisebb meglepetésre francia győztese lett az idei Coronation Stakes-nek, miután Watch Me viszonylag könnyedén győzte le az idén két hároméves klasszikust is nyerő Hermosa-t. Szintén nagy figyelem övezte a 4000 méteres Gold Cup-ot, ahol a zseniális Stradivarius ért célbe elsőnek Frankie Dettori-val, aki ekkor már hat sikernél járt az idei Ascoton.

A nyár a lóverseny egyik legfontosabb időszaka az évben, nem csak Nagy-Britanniában, hanem Magyarországon is. Nálunk vasárnap futják a Derby-t, vagyis a hároméves versenylovak legfontosabb versenyét. Ugyan még nem végleges, hogy mely lovak állnak rajthoz vasárnap, de jelenleg a legesélyesebbnek For You, Golden Sea, Lili és Zorro tűnik.