Egyre több energia kell, hogy elviselhessük a klímaváltozást

Outdoor summer portrait of young girl in suit suffering sun Beautiful Fashion Women Sunburned Thirsty Cute Weather Looking Backgrounds Caucasian Ethnicity Heat - Temperature Sadness Sensuality Tropical Climate Business Vacations Lifestyles Outdoors Tired
Time to travel concept. Outdoor summer portrait of young pretty cute brunette girl suffering summer heat. Beautiful woman at street against business building with shade of palm in hot day in the city.
Vágólapra másolva!
Még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re - mutatták ki klímakutatók a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.
Vágólapra másolva!

A szakemberek 21 klímamodell hőmérsékleti előrejelzését, a népességnövekedés és öt társadalmi-gazdasági forgatókönyv előrejelzéseinek adatait felhasználva készítettek globális elemzést arról, miként alakul az energiaszükséglet 2050-re.

Kimutatták, hogy mérsékelt felmelegedés esetén 11-27 százalékkal növekedhet a globális energiaszükséglet 2050-re, egy erőteljesebb felmelegedésnél 25-58 százalékkal.


A trópusok nagy térségeiben, csakúgy mint Dél-Európában, Kínában és az Egyesült Államokban lesz a legnagyobb mértékű a növekedés.

A hűtés - a légkondicionálók - igénye okozza majd a legnagyobb változást az energia iránti keresletben.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/buyanskyy.com Buyanskyy Dmytro/Buyanskyy Dmytro

A növekedés mértéke több bizonytalan tényezőtől függ, köztük az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának jövőbeli alakulásától és a népességnövekedés és a jövedelem jövőbeli alakulásától.
"Létfontosságú megismerni azt, hogy a jövőbeni felmelegedés növelni vagy csökkenteni fogja-e az energia iránti keresletet.

- mondta Sue Wing, a Bostoni Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Egy közelmúltban közzétett jelentés szerint a világ energiaszükséglete 2,9 százalékkal nőtt 2018-ban.

A kőolaj és a földgáz biztosította az elektromos energia előállításának legnagyobb részét világszerte, míg a napenergia és a szélenergia 10 százalékot tett ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint.

Illisztráció Forrás: BELGA/AFP/Patrick Lefevre

A kutatók szerint a légkondicionálók piaca robbanásszerűen fog növekedni, Indiában például, ahol ma mintegy 30 millió készüléket használnak,

2050-re egymilliárdra nő számuk.

Globálisan az ilyen berendezések háromszor több energiát fognak felhasználni 2050-re az IAE szerint.