Csúnya és deformált élelmiszereket árul ez a cég

Imperfect Produce
NEW YORK, NY - JANUARY 27: Apples from Imperfect Produce on display at the in goop Health Summit on January 27, 2018 in New York City. Astrid Stawiarz/Getty Images for Goop/AFP
Vágólapra másolva!
Ben Simon és társa, Ben Chesler 2015-ben megalapították az Imperfect Produce vállalkozást, ami a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket – amiket a szupermarketek nem árulnának – viszi házhoz annak érdekében, hogy csökkenjen a világ élelmiszerpazarlása – írja a CNN.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államokban évente mintegy 31 milliárd kilogramm élelmiszert dobnak ki. Ezek háztartásokból, kávézókból, farmokból, éttermekből, élelmiszerboltokból és stadionokból származnak. És szinte mind teljesen jó étel" – nyilatkozta Simon.

Illusztráció Forrás: AFP/2018 Getty Images/Astrid Stawiarz

Simon, és legjobb barátja, Chesler közösen arra az elhatározásra jutottak, hogy csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást az országban, és közösen saját farmot vásároltak, ami a kezdeti telephelye lett az élelmiszer-helyreállítási és szállítási szolgáltatásuknak.

A céget 20 ezer dollárból, valamint 38 ezer dollárnyi közösségi finanszírozásból indították, a kezdetek óta eltelt négy évben vállalkozásukhoz 47 millió dollárnyi befektetést kaptak.

Az élelmiszerboltok nem akartak velünk együttműködni – mondta el Simon, hozzátéve, hogy

az amerikai gazdaságokban termesztett gyümölcsök és zöldségek mintegy 20 százalékát kidobják,

mert nem felel meg az élelmiszerboltok esztétikai követelményeinek.

Ezek gyakran csak kisebb elszíneződések, felszíni sérülések, vagy nem meg szokott alakúak.

Az Imperfect Produce ezeket a „csúnya" gyümölcsöket és zöldségeket szállítja ki vásárlóinak, közvetlenül a farmerektől, a szupermarketekben lévő árnál 30 százalékkal olcsóbban.

A cégnek jelenleg 200 ezer előfizetője van, 22 városba szállít, és mintegy 250 gazdaságból gyűjti be a termékeket. Eddig a vállalat közel 18 millió kilogramm élelmiszer kidobását akadályozta meg, és idén várhatóan 22 millió kilogrammal nő ez a mennyiség.

A vásárlók 12 és 40 dollár (kb. 3400 és 11 000 forint) közötti összeget fizetnek és számos testre szabható élelmiszer doboz közül választhatnak,

ami nemcsak csúnya zöldségeket és gyümölcsöket, hanem lejártához közeli vagy hibásan csomagolt élelmiszereket is tartalmaz. A kiválasztott dobozt pedig a cég szállítja ki. Megjelölhető, hogy hetente, kéthetente vagy akár kétnaponta szállítsák a termékeket.

– nyilatkozta Simon.

Továbbá a cég közel egymillió kilogramm terméket ajánlott fel élelmiszerbankoknak.

Az Imperfect Produce ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 400 darab szállítóautós flottával rendelkezik. Bár Simon nem árulta el a cég bevételeit, azt elmondta, hogy az üzlet még nem nyereséges, de 2019 év végéig további 40 városra terjesztik ki szolgáltatásukat.