Olcsó és fenntartható otthonokat építhet az IKEA

2019.06.26. 14:37

A brit Worthing városának tanácsa beleegyezett abba, hogy a svéd cég megfizethető lakások fejlesztésével foglalkozzon a térségben – írja a The Guardian.

162 megfizethető lakás készül az Ikea és a Skanska építőipari cég közös fejlesztésében. A BoKlok a két cég közös tulajdonában lévő vállalat, ami előgyártott és alacsony költségű lakásokra specializálódott.

A BoKlok előregyártott apartmanjaiForrás: BoKlok

Worthing városában az ingatlanok bérlési díja 12-szer több mint az átlagos bér, ám az Ikea költséghatékony fejlesztésével megfizethető lakásokat kínál majd. A városi tanács úgy véli, hogy megfizethetőbb lakásokat alakítanak ki, mintha egy hagyományos ingatlanfejlesztőnek adnák el a földterületeket.

A cég az ingatlanárakat aszerint határozza meg, hogy a vásárlóknak maradjon annyi a fizetéséből a lakhatási költségek levonása után, hogy abból megélni tudjon.

A BoKlok előregyártott apartmanja belülForrás: BoKlok

Egy egyedülálló szülő is képes lesz fenntartani egy két hálószobás BoKlok apartmant" – olvasható a cég weboldalán.

A cég már közel 11 ezer lakást épített Svédországban, Finnországban, Dániában és Norvégiában.

BoKlok előregyártott apartmanja kerül összeszerelésreForrás: BoKlok

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a városban található ingatlanok ára 2018-ban 11,7-szer meghaladták az átlagkeresetet, szemben Anglia és Wales többi részével, ahol ez a szorzó 7,8 volt. A jelentés kifejti, hogy az ingatlanvásárlás az átlagkeresetűeknek szinte lehetetlen, mivel maximum egy egyszobás otthont tudnának megszerezni.

Ezzel a keményen dolgozó embereknek valódi esélyük lenne, hogy saját otthont vásároljanak maguknak" – nyilatkozta Kevin Jenkins, a Worthing városi tanácsának egyik tagja.
Az 50 és 74 négyzetméteres kettő, illetve három hálószobás lakásokat kulcsra készen, illetve Ikea konyhával felszerelve adnák át a vásárlóknak és akár bérlőknek is.

Ha minden a tervek szerint halad, a területe 2020 szeptemberében már elkezdhetik az előmunkálatokat, az első otthonok 2020 januárjában érkeznének, amit akkor össze is állítanának, és áprilisban már beköltözhetővé válnának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: