Újabb autóipari beruházás Magyarországon

Ford Focus kombi
Vágólapra másolva!
Mintegy 1,3 milliárd forintos beruházással bővíti gyártási kapacitásait az Adient Mezőlak Kft., az új, kétezer négyzetméteres üzemcsarnokot most adták át a Veszprém megyei településen.
Vágólapra másolva!

Nagy András megbízott gyárigazgató elmondta, hogy

a beruházás során kétezer négyzetméteres üzemcsarnokot építettek mintegy 600 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiségekkel.

Emellett az épülethez logisztikai pályaudvart is kialakítottak, és a gyáron belüli közlekedési útvonalakat is megújították.

A 740 embert foglalkoztató mezőlaki üzemben ülés háttámla- és ülésmagasság állító-, illetve zárszerkezetet, valamint ülésrögzítő rendszereket gyártanak, amelyeket az Európai Unió összes országába, illetve Ausztrália kivételével a világ minden kontinensére szállítanak. Eddig három csarnokban mintegy nyolcezer négyzetméter alapterületen folyt a termelés, a beruházással ez nőtt most tízezer négyzetméter fölé.

A gyárigazgató tájékoztatása szerint az új üzemcsarnok 2021-ig elég gyártóterületet és korszerű kiszolgáló területet biztosít a megrendelői igényeknek. Hozzátette:

A fotó csak illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Az amerikai tulajdonú Adient a világ egyik vezető autóülés-gyártó vállalata, Magyarországon Móron, Mezőlakon, valamint Kecskeméten több mint 3700 dolgozót foglalkoztat.

Termékeik olyan vezető európai autógyárak számára készülnek, mint a BMW, a Daimler, a Ford, a Tesla, a Seat, a Toyota vagy a Volkswagen.

A nyilvános cégadatok szerint az Adient Mezőlak Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2017 októbere és 2018 szeptembere között megközelítette a 69,5 milliárd forintot, az előző időszak 65 milliárd forint körüli árbevétele után. Az adózás előtti eredmény azonban az előző időszak 3,7 milliárd forintos nyereségét követően 282 millió forintos veszteséget mutatott. A társaság az MTI kérdésére ezt a beruházással kapcsolatosan felmerülő költségekkel indokolta.