Másfél milliárd forint kárt okoztak eddig a júniusi viharok

időjárás, vihar, eső, Budapest
Szombaton számos helyen felhőszakadások is lehetnek (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Június közepének viharos időjárása miatt a biztosítókhoz eddig több mint 16.500 bejelentés érkezett, a már kifizetett és a becsült kár összege meghaladja a 1,5 milliárd forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
Vágólapra másolva!

A június 15-23 közötti időszakban legjellemzőbb károk a tetőszerkezet megrongálódása, beázás, jégverés, villámcsapás, előtetők megrongálódása, néhány esetben pedig árvizek voltak.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A viharos időszak miatt sok kárbejelentést kaptak a biztosítók Jász-Nagykunból, Bács-Kiskunból, Csongrádból, Baranyából, Borsodból, Hevesből, Tolnából, Szabolcs-Szatmárból, Pest megyéből, illetve a településeket nézve Budapestről, Komlóról, Pécsről, Nyíregyházáról, Nagyvisnyóról, Bogácsról, Kecskemétről, Miskolcról, Szentesről és Zombáról.

A Mabisz közölte: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a júniusi szélsőséges időjárás nem kirívó, tavaly a június 1-15 között a biztosítókhoz 18.500 bejelentés érkezett, akkor a kárigények becsült összege megközelítette a 2 milliárd forintot.

Az elmúlt évben a társaságok a május-augusztus közötti, a tapasztalatok szerint kiemelten viharos időszakban mintegy 3,2 milliárd forintot fordítottak a lakásbiztosítással rendelkező ingatlantulajdonosok kártalanítására.

Illusztráció Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A közleményben kitértek arra: az első nyári hónap viharai idén is sok esetben villámlással párosultak, amelyek jelentős károkat okoztak, a hirtelen megnövekedett hálózati feszültség elektromos berendezéseket tett tönkre. A villámkárokra fordított összegeket a társaságok a viharkároktól külön regisztrálják. A mezőgazdaságban a jégverések okozta károkat még most összegzik.

Az átlagkifizetések az egyes biztosítóknál idén hatvanezer forint környékén alakultak – jelezte a szövetség.

Közölték: a biztosítók igyekeznek 72 órán belül reagálni a bejelentésekre, szükség esetén a jelentős számú károkat elszenvedő térségekbe máshonnan átcsoportosítják kárbecslőiket. A kisebb összegű károk bejelentői azt tapasztalhatják, hogy már néhány nap alatt is rendezik igényeiket.

Illusztráció Forrás: OMSZ/Facebook

A Mabisz arra hívja fel a figyelmet, hogy minden nagyobb lakáskorszerűsítés után érdemes felülvizsgálni a biztosítást, nem lett-e a lakás "alulbiztosított", azaz a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra avagy ingóságok pótlására egy nagyobb kár bekövetkezése esetén.

Rámutattak: a biztosítói adatoknál is jóval több kárt okozhattak a viharok a lakosságnak, hiszen

nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással,

holott az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért is elérhetőek.

A Századvég májusi kutatása szerint a lakásbiztosítás a legismertebb biztosítási fajta. A kérdőíves kutatás során 800 személyt kérdeztek meg, a válaszadók több mint nyolcvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy saját maga, illetve a vele egy háztartásban élő személyek rendelkeznek ilyen biztosítással – közölte a Mabisz.