A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta

VARGA Mihály
Budapest, 2019. május 30. Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony – 3,4 százalékos – a munkanélküliségi ráta, mint most – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait értékelve.
Vágólapra másolva!

A miniszter megállapította, a kormány által kiindulópontnak tekintett,

2010-ben mért 3,7 milliós foglalkoztatáshoz képest 800 ezres a növekedés.


Az adatok azt jelzik, hogy a különböző szektorokban érezhető munkaerőhiány és a bérnövekedés „magatartásbeli változásra” kényszerítette a vállalkozásokat, így ezek sokkal hatékonyabban használják fel a munkaerőt, mint korábban – mutatott rá a miniszter.
Hozzátette:

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga Mihály szerint nagy jelentőséget lehet tulajdonítani a munkavédelmi akciótervnek, amely a jelek szerint jól működött az elmúlt években.

– hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a KSH adatai szerint a közfoglalkoztatottak létszáma is kedvezően alakult, hiszen az egy évvel korábbihoz képest 48 ezerrel kevesebben dolgoznak így. Mindez úgy valósult meg, hogy az elsődleges munkaerőpiacon egy év alatt 84 ezer új munkahely jött létre.

– mondta Varga Mihály.