Alig változtak az ipari termelői árak

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Májusában az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 4,1 százalékos emelkedés után. A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,4 százalékkal nőttek, egy százalékponttal lassabban az áprilisinál. Az exportértékesítés árai 1,4 százalékkal nőttek az előző év májusához képest, míg áprilisban 3,0 százalékos volt az éves emelkedés - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta - fűzte hozzá a KSH.

A belföldi értékesítésben az energiatermelő szektor termelői árai több mint fél éve jelentősen felülmúlták a feldolgozóipar áremelkedésének mértékét,

májusban viszont már csak 0,1 százalékponttal nagyobb ütemben, 5,3 százalékkal emelkedtek, míg egy hónappal korábban 2,6 százalékpont volt a különbség.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme, egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek májusban és 6,1 százalékkal voltak magasabban az árak az egy évvel korábbinál, az áprilisi 5,5 százalék után. A számítástechnikai termékek termelői ára 4,3, a járműipariaké 3,2 százalékkal nőtt, lassabban az előző havi 6,7, illetve 4,0 százalékos ütemnél.

A forintban számolt exportárak 1,4 százalékos emelkedésével szemben a forint árfolyama az euróval szemben 2,7 százalékkal (8,56 forinttal), a dollárral szemben 9,42 százalékkal (22,96 forinttal) gyengült.
A járműipar exportárai 0,1 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, a számítástechnikai termékeké viszont 2,6 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek exportára 3,8 százalékkal emelkedett.