Húsz évvel ezelőtt vonták ki a forgalomból a legendás barna ötezrest. Ha valakinek még van ilyen a birtokában, és szeretné átváltani jelenleg használatos fizetőeszközre, annak már csak szűk egy hónapja maradt arra, hogy ezt megtegye. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 27-ig váltja vissza ezeket a bankjegyeket.

A barna ötezres bevonása óta ugyanis eltelt húsz év: 1999. július 27-től már nem fogadják el a régi bankjegyeket. Hamarosan értéküket vesztik, ugyanis az MNB már csak alig egy hónapig - egészen pontosan július 27-ig - váltja át őket névértéken törvényes fizetőeszközökre. 
A vonatkozó törvény szerint egyébként a régi bankjegyek a forgalomból való kivonást követően nem veszítik el az értéküket, mert a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen átváltja azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre - ez utóbbinak érünk hamarosan a végére.

Forrás: MNB

A barna ötezres mellett további két bankjegy esetében szintén nagyon közeli a végső lejárat határideje. 

Aki még ezeket is szeretné névértéken átváltani, annak már nem sok ideje maradt hátra.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, az 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréjával ellátott ezerforintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló ötszáz forintos bankjegyek átváltási határideje a lejáratához közeledik. Miután ezeknél is letelik a törvényben meghatározott húsz év, már csak szeptember elsejéig válthatók be.

A régi, barna ötezer forintos bankjegyForrás: Wikimedia Commons

Az MNB mellett néhány bank- és postafiókban is van lehetőség ezeknek a bankjegyeknek az átváltására, ám a bankok és a posta az átváltást egyéb szolgáltatásuk (például számlavezetés) igénybevételéhez köthetik, továbbá díjat is felszámíthatnak érte.

Táblázatunk az MNB által az elmúlt időszakban a forgalomból kivont egyes forintbankjegyek bevonási, illetve átváltási határnapját mutatja be:

Forrás: MNB

A jegybank egyébként 2014-ben indította útjára bankjegycsereprogramját, amelynek keretében az elmúlt időszakban a legmodernebb pénznyomtatási technológiával és a legkorszerűbb biztonsági megoldásokkal készült forintbankjegyeket vezettek be. Ez a folyamat idén február 1-jén zárult le, amikor megérkezett az új ötszáz forintos.