A technológiai szektor uralta az idei első félévet

New York City - Helicopter tour HORIZONTAL
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
A technológiai részvények vezették a Wall Street emelkedését az idei első félévben. Miközben a befektetők egyre lendületesebben készültek az amerikai jegybank kamatcsökkentésre, addig a másik oldalon számos céget ültetett fel a hullámvasútra az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 információs technológiai indexe 9 százalékot izmosodott júniusban, ami három éve a legerősebb hónap volt.

Mindeközben a 30 bluechip papírt tömörítő Dow Jones index 7 százalékot emelkedett ebben a hónapban, ami a legjobb június volt 1938 óta.

Az S&P 500 egésze egyébként 6,9 százalékot izmosodott az elmúlt hónapban, ami 1955 óta nem látott erős júniusi hónapot jelentette. Az S&P az előző félévben 17 százalékot emelkedett, amivel a legjobb első félév jött össze 1997 óta. Végül a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 7,4 százalékot menetelt júniusban.

A Wall Streetre visszatérhet az optimizmus Forrás: 123rf.com

A legutóbbi emelkedések hátterében jelentős részben az áll, hogy a befektetők egyre jobban bíznak abban, hogy az amerikai kormány meg fogja oldani a kereskedelmi konfliktusát Kínával, különösen, hogy Donald Trump korábban jelezte, nem örül a részvénypiac gyengülésének.

Ezzel együtt sokakban újjáéledt az optimizmus a technológiai szektor lehetőségeivel kapcsolatban is.

Egyre többen gondolják azt ugyanis, hogy az iparág vállalatainak profitnövekedése a következő néhány évben felülteljesítő lesz az általános gazdasági teljesítményhez képest – írja a Reuters.

A techcégek ereje

A technológiai index egyébként idén már 26 százalékot emelkedett 2019 első felében, amivel sikerült lenyomni az S&P egészének 17 százalékos izmosodását.

A júniusi felfutást olyan cégek vezették, mint az Nvidia, az Apple vagy Xerox, amelyek egyenként 13 százalék körüli pluszokat hoztak össze.

Emellett a Facebook, az Amazon, valamint a Netflix egyaránt több mint 7 százalékot izmosodott júniusban, amivel meghaladták az S&P egészének éppen 7 százalék alatt júniusi növekedését.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindazonáltal nem csupán a technológiai szektorban, de az egész Wall Streeten megalapozta a jó hangulatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Feddel kapcsolatos általános várakozás. A befektetők ugyanis egyre inkább azzal kezdtek el számolni az elmúlt időszakban, hogy a központi bank már júliusban kamatot fog csökkenteni, és akár még további két lazítás is jöhet 2019-ben.

Kedvezőtlen idők

A közelmúltbeli erős teljesítmények azonban egy olyan időszakban érkeztek, amikor az elemzők profitcsökkenéseket kezdtek el előrevetíteni a technológiai szektorban. Ez különösen erősen érintette a félvezetőgyártókat, melyek bevételeinek fele Kínából érkezik, vagyis igen komolyan érinti őket a kereskedelmi konfliktus.

Profitcsökkenésekről szólhatnak a következő gyorsjelentések Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A szakértők most úgy számolnak, hogy az S&P 500 információs technológiai cégei 8 százalékos egy részvényre eső profitcsökkenést szenvedtek el az idei második negyedévben – a mutató egészét tekintve 0,3 százalékos emelkedés várható.

A friss prognózisok szerint a félvezetőgyártóknál a profitcsökkenés 28 százalékos lehetett a második negyedévben, míg 2019 egészére 20 százalékos esésről szól a prognózis.

Mindeközben az elemzők arra számítanak, hogy amennyiben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megoldódik, akkor a félvezetőgyártók helyzete is jelentősen javulhat. Elsősorban azért, mert az USA gazdasága egyébként nincs rossz állapotban, vagyis elvben lenne felfelé vezető út ezen cégek számára.