Ezért lehet 2019 az arany éve

arany
Vágólapra másolva!
Az arany unciánkénti árfolyama idén 10 százalékot drágult, és csak júniusban 9 százalékot emelkedett. Ráadásul az elmúlt hónapban 2013 májusa óta a legmagasabb árfolyamon zárt a nemesfém. Noha a 2011-ben beállított abszolút rekord még messze van, számos jel utal arra, hogy az idei év az aranyé lesz.
Vágólapra másolva!

Az arany ára idén érezhetően erősödött a legfontosabb fizetőeszközökhöz viszonyítva. Az euró ellenében 10, az angol fonttal szemben 9, a japán jenhez viszonyítva 8, míg az amerikai dollárhoz képest 9 százalékkal került feljebb a nemesfém. Ezzel még bőven nem sikerült lenyomni az S&P 500 amerikai részvényindex idei 17,3 százalékos teljesítményét, azonban a MarketWatch elemzése szerint 2019 így is az arany éve lehet.

Az idei drágulás mögött igen nagy részben a jegybankok kommunikációja áll.

Az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is tett ugyanis olyan utalásokat, amelyek érthetők úgy is, hogy a döntéshozók megfontolják a visszalépést az extrém laza monetáris politika irányába, vagyis nem kizártak az újabb élénkítések – például kamatcsökkentés formájában. Ez pedig lenyomta az amerikai 10 éves amerikai állampapír hozamát, ami általában kimondottan jó hír az arany számára.

Kitartó emelkedés előtt állhat az arany ára Forrás: AFP/Ozan Kose

Ehhez jön még, hogy jelenleg egyáltalán nincsenek inflációs félelmek az amerikai gazdaságban. Az arany általános esetben jó fedezék lehet az emelkedő infláció ellen, de olyankor is erősödhet az árfolyam, ha a befektetők egyáltalán nem számítanak az infláció felpattanására – viszont a kötvényhozamok süllyednek. A pénteki amerikai adatok pedig arra utaltak, hogy

a fogyasztói árindex és a maginfláció 1,5, illetve 1,6 százalék volt májusban, ami igencsak elmarad a Fed által kitűzött 2 százalékos céltól.

Ráadásul mióta a Fed 2012-ben belőtte a 2 százalékos célt, maginflációs ráta mindössze 6 alkalommal tudta elérni ezt a szintet.

Mindeközben az a furcsa helyzet állt elő az elmúlt időszakban, hogy az arany áremelkedése pozitív irányban elszakadt a többi nyersanyagétól. Mivel a történelmi tapasztalatok általában együttmozgásra utalnak, reális lenne, hogy a többiek is elkezdjenek felzárkózni. Az elemzés szerint azonban ez most valószínűtlen, tekintve a világgazdaság kitartóan gyenge teljesítményét. Erre az egyetlen esély az lenne, ha az USA és Kína meg tudna állapodni a kereskedelmi háborúban. Ekkor jöhetne egy megkönnyebbülés-rali, és az arany ára elkezdhetne lefelé araszolni.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Így pedig vissza is érünk az arany menedékeszköz szerepéhez.

Ha ugyanis az infláció nem jelent kockázatot, akkor az arany védelmi szerepe abban van, hogy megóv a gyenge gazdasági növekedés kedvezőtlen hatásaitól.

Az arany pedig minden instabilitás ellen jó befektetés a piaci szereplőnek. Most pedig épp ilyen bizonytalan időket élünk, következésképpen az eddigiek alapján 2019 nagy valószínűséggel az arany éve lesz.