Utálták a légkondit a németek, aztán jött a hőhullám

hőség Németországban, 2019
dpatop - 29 June 2019, Lower Saxony, Göttingen: Anastasia (l) and Jessica walk through the fountain at the New Town Hall. In southern Lower Saxony it is hot in summer. Photo: Swen Pförtner/dpa
Vágólapra másolva!
Németországban a lakosság sohasem kedvelte igazán a légkondit, azonban az országon múlt héten átsöpört hőhullám megváltoztatta az emberek hozzáállását, és óriási roham indult meg a ventilátorokért és a légkondicionáló berendezésekért. A környezettudatos németek egyre inkább a kényelem irányába mozdulnak el, de az is látszik, hogy az ország egyáltalán nincs felkészülve a hirtelen támadt igények kielégítésére.
Vágólapra másolva!

A németek többsége szerint a légkondicionáló energiapazarló, és egyáltalán nincs rá szükség, mivel nemcsak környezetszennyező, de az embereket is könnyen megbetegítheti. Persze könnyű klímaellenesnek lenni, ha a hőmérséklet ezt lehetővé teszi, idén viszont sorra dőltek meg a melegrekordok Németországban, és ennek hatására az emberek is elkezdtek másként gondolkodni a klimatizálásról.

A németek mindig is furcsának tartották az amerikaiak megszállottságát a légkondival kapcsolatban. Ahelyett, hogy klímaberendezésekkel szerelték volna fel az iskolákat, a metrót és a kormányhivatalokat, inkább bezárják az ablakokat, ha túl melegre fordul az idő. Az egyre gyakoribb és egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok miatt azonban ez a módszer már egyáltalán nem működik, a helyzet a jövőben a legtöbb szakértő szerint csak romlani fog.

Minden létező eszközzel küzdenek a németek a meleg ellen Forrás: AFP/Jens Buttner

A német Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége szerint tavaly nyáron - amely 1881 óta a legmelegebb volt Németországban - 15 százalékkal nőtt a klímaberendezések eladása, és összesen 200 ezer darabot vásároltak az emberek.

Ez a szám idén még inkább nőni fog, hiszen a nagy hőség miatt egyre többen helyezik előtérbe saját kényelmüket, szemben az energiatakarékossággal.

A hőség elleni küzdelemben viszonylag maradinak mondhatók a németek, és még mindig az irodákban felszerelt ventilátorokkal és szellőztetéssel próbálják orvosolni a problémát. Még az egyik legnagyobb német lap is azt javasolja, hogy az emberek ventilátorral, törölközővel és egy tál vízzel hűtsék le magukat.

A kereskedők többsége viszont attól tart, hogy idén hatalmas hiány lesz a boltokban a ventillátorokból és más hűtőberendezésekből. A MediaMarkt szóvivője szerint igyekeznek jól betárazni, azonban tavaly már augusztusra kifogytak a készletek. Hozzátette, hogy azt javasolja, a vásárlók minél előbb vegyék meg a szükséges készülékeket, mert ezen a nyáron további hőhullámokra lehet számítani, és már most vannak raktáron berendezések, a legnagyobb hiány pedig Berlinben mutatkozik.

Illusztráció Forrás: AFP/Swen Pförtner

A hiányt a Bild című német lap sajátosan próbálta a saját hasznára fordítani, amikor az új előfizetőknek ajándék ventilátort ajánlottak. A Herzogenaurachban található Adidas-irodában ugyan van klíma, de a nagy melegre való tekintettel a dolgozók ingyen fagylaltot kapnak. Emellett megengedték az embereknek, hogy pólóban, rövidnadrágban és papucsban jöjjenek be dolgozni.

Ezzel szemben a Facebook hamburgi központjában csak a tárgyalókban van klíma, az iroda többi részén nincs.

Ez egyébként a legtöbb munkahelyen így van, ráadásul a metrón és a legtöbb tömegközlekedési eszközön sem használnak légkondicionálást. Valósággal vadászni kell az olyan helyeket, ahol hűsölni lehet egy kicsit, ezért Jesse Pinho amerikai vállalkozó létrehozta a Clue nevű alkalmazást, amely megmutatja, hogy például Berlin mely pontjain találhatóak klimatizált helyiségek. Az alkalmazást már több mint 75 ezer ember töltötte le megjelenése óta.

2015-ben a német otthonoknak csak 3 százaléka volt klimatizált, de ez az arány 13 százalékra nő majd 2030-ra.

A beszerelés azonban nem egyszerű. Egy frankfurti férfi arra panaszkodott, hogy 60 oldalas dokumentumot kellett áttanulmányoznia ahhoz, hogy megtudja, mi is szükséges a klímaberendezés engedélyeztetéséhez. Ide tartozik például az épület struktúrája, vagy hogy a szomszédokat zavarja-e a zaj, de még a készülék külleme is szerepet játszik.