Fontos döntés született a fekete aranyról

2019.07.02. 14:22

2020 márciusáig meghosszabbította a termelés visszafogását az OPEC, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete bécsi ülésén. A hétfői 10 órás találkozó után abban egyeztek meg, hogy 9 hónappal meghosszabbítják a kitermelés csökkentését, és ezt az OPEC+, vagyis a szervezeten kívüli olajtermelő országok is elfogadták.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik ez év január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogták vissza a kitermelést fél évre az olajpiac stabilitásának, és így az árak alátámasztásának érdekében.

Az, hogy a szervezet most a termeléscsökkentés fenntartása mellett fog dönteni, előre borítékolható volt, hiszen erről szombaton már meg is állapodott a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia, és kettejüket támogatta Irak és Irán is.

A termelés-visszafogás meghosszabbítása külföldi hírelemzők véleménye szerint azt jelenti, hogy a szaúdiaknak sikerült elérniük, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen majd döntést hozni az olajtermelés szintjével kapcsolatban, és ezzel javították a saját tárgyalási pozícióikat.

Forrás: AFP/Oyving Hagen

Az oroszok is jól jártak a 9 hónapos hosszabbítással, amely jövő tavasszal fog lejárni, és akkor könnyebben tudják majd emelni a kitermelést, ha nem lesz további hosszabbítás - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. piaci összefoglalója.

Az OPEC miniszterek megállapodtak abban is, hogy a kartell vezetőjének újraválasztják Mohammad Barkindót, akinek augusztusban jár le a 3 éves mandátuma.

Irán eközben az OPEC halálára figyelmeztetett. A perzsa állam olajügyi minisztere szerint megszűnhet a szervezet létjogosultsága, amennyiben Szaúd-Arábia és Oroszország mostani akciójához hasonlóak jönnek a jövőben is. Irán mindazonáltal nem hagyja el az OPEC-et, de véleményük szerint a döntéseknek továbbra is Bécsben kellene megszületniük, azok kommunikálása pedig az OPEC feladata.

A WTI árfolyama hétfőn jelentős emelkedésnek indult, ma már azonban enyhe mínuszban van az árjegyzés.