Robban a bírságbomba: csillagászati büntetés járhat a parlagfű miatt

Parlagfű
Vágólapra másolva!
A gyomnövény irtása nemcsak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is. Az idén fontos változás történt, ugyanis szigorodott a vonatkozó szabályozás: megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben.
Vágólapra másolva!

Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum. Az elmúlt napok változóan napos-esős időjárása csak kedvezett a növény szaporodásának, ráadásul a tavalyi évhez képest egy-két héttel korábban kezdődött a parlagfű kelése. Várhatóan a hivatalos parlagfűszezon a korábbi augusztusi időszak helyett már júliusban elindul, így már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

Az ingatlantulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről, az Országgyűlés azonban tavaly decemberben eltörölte ezt a határidőt.

Az allergiát okozó veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

Forrás: Origo

– mutat rá Bakon Gábor, a parlagfű irtására alkalmas eszközöket is forgalmazó Andreas Stihl Kft. ügyvezetője, majd hozzáteszi:

A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17§ (4) bekezdése ugyanis egyértelműen rögzíti, és az idei évtől tovább szigorítja. Ennek értelmében

a földhasználó köteles egész évben a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végig folyamatosan fenntartani.

Azaz, ha a helyszíni ellenőrzés során – függetlenül annak időpontjától – megállapítást nyer, hogy a földhasználó ennek nem tett eleget, a hatóság megindítja az eljárást, amely akár 5 millió forintos bírságot is magával vonhat.

Forrás: Origo

A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, amelyet kézi erővel és gépi segítséggel is végezhetünk. A parlagfű irtását belterületeken a jegyzők, külterületeken a kormányhivatalok ellenőrzik.

A kötelezettséget elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a hivatalból elrendelt közérdekű védekezés, vagyis a kényszerkaszálás költségeivel is.

Amennyiben valakinek kérdése van az irtással kapcsolatban, keresse a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereit. A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) lehet fordulni.