Ez lesz az első dohányzásmentes uniós ország

woman breaking a cigarette "Stop Gesture Addiction Caucasian Cigarette Cigarette Butt Close-up Complaining Concepts And Ideas Damaged Decisions Emphysema Failure Forbidden Frustration Holding Human Hand Lifestyles Narcotic No Smoking Sign People Problems
young woman breaks a cigaretteMore Health&Beauty:
Vágólapra másolva!
Svédország tovább korlátozta azt, hogy az emberek hol tudnak dohányozni. Az éttermekből és bárokból már 2005 májusában kitiltották a cigarettát, de most már az utcákon és a köztereken is egyre több helyen tiltott a füstölés.
Vágólapra másolva!

Idén júliustól Svédországban több közterületről is kitiltották nemcsak a hagyományos, hanem az e-cigarettákat is.

Nem lehet már dohányozni éttermek és bárok előtt, a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a játszótereken sem.

Az Európai Unió statisztikái szerint Svédországban szívják el a legkevesebb cigarettát naponta, a skandináv ország célja pedig, hogy 2025-re teljesen füstmentessé válljon. Az új törvényt azonban nem mindenki fogadta örömmel. Több Facebook csoport is alakult a szigorítás miatt, valamint kisebb tüntetések is voltak, mert voltak akik úgy érezték, hogy ezzel szabadságukat korlátozzák.

Niklas Qvarnstrom, az egyik csoport alapítója elismeri, hogy sokakat zavar a dohányfüst, azonban szerinte ezt a problémát állami beavatkozás nélkül, kulturált eszközökkel is meg lehetne oldani.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/AdamGregor/Adamgregor

Az egyik nemdohányzó politikus, Joar Forssell, szolidaritásból cigarettának öltözve egy bár előtt füstölgött órákon át egészen éjfélig, a törvény életbelépéséig. A Bild című lapnak elmondta, hogy ugyan asztmája van és ő sosem dohányzott (eddig), de úgy érzi a törvény az emberek személyes szabadságát korlátozza. Hozzátette, hogy meg kellene adni a lehetőséget az éttermeknek, hogy maguk döntsék el, engedik-e vagy sem a dohányzást.