A hamis gyémántok aláássák az iparágba vetett bizalmat, és ezért csökkennek az eladások. De vajon az új technológiák, mint például a lézerkarcolás segítenek-e megnyugtatni az egyre szkeptikusabb vásárlóközönséget? – teszi fel a kérdést a BBC.

A kaliforniai Carlsbad város laborjában vizsgálják a megkérdőjelezhető gyémántokat. Christopher Breeding és Troy Ardon elmondták, hogy

ritkán találkoznak komoly csalásokkal, de nemrég egy mesterséges gyémántot vizsgáltak be, amelyen ugyan szerepelt az Amerikai Gemológiai Intézet (GIA) kódja, ám a betűkészlet nem az eredeti volt.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Carlsbadban található a GIA székhelye is, a non-profit szervezet feladata, hogy - ha szükséges - vizsgálja és tanúsítsa a gyémántok minőségét. A gyémántokhoz egyedi kódokat rendelnek, amit lézerrel gravíroznak bele, azonban ezt a gravírozást könnyen le is lehet polírozni a drágakőről.

Andrew Rimmer, az Opsydia vezérigazgatója pedig jelenleg egy olyan lézeres megoldáson dolgozik, amellyel a gyémánt belsejébe lehetne írni a kódot, és így örökre benne maradna.

A gyémántüzlet hatalmas iparág: évente 133 millió karát (körülbelül 27 tonna) nyers gyémántot bányásznak ki, amelynek értéke mintegy 16 milliárd dollár – állítja a bostoni Bain & Company tanácsadó cég.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A gyémántok fele Afrikából származik, olyan országokból, mint Botswana, ahol a bányászat szabályozott körülmények között zajlik. Ugyanakkor például Zimbabwében illegálisan árusítják ki a drágaköveket.

Továbbá a szintetikus, vagy mesterséges gyémántok további problémát jelentenek: például számos e-kereskedelmi oldalon árulják már ezeket olyan kísérő dokumentumokkal, amelyek azt állítják, hogy valódiak. Ezért sok gyémántipari cég egy olyan kezdeményezéshez, a Tracr platformhoz csatlakozott, ahol nyomon követhető a drágakő teljes élettartalma: a bányászattól egészen a vásárlásig. Továbbá a De Beers is elindított egy GemFair nevű programot, ahová a kis mennyiségben bányászott afrikai gyémántok jelentik be – tette hozzá Michillay Brown, a Tracr partnerkapcsolati szakembere.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A program segítségével GPS koordinátákat és QR-kódot lehet hozzáadni minden gyémánt csomagolásához.

Eközben olyan roboton is dolgoznak, amely képes letapogatni és "megjegyezni" a gyémántot, valamint egy folyamatosan öntanuló algoritmus segítségével azonosíthatja azt – tette hozzá Jim Duffy, a Tracr vezérigazgatója.