Hogyan lehet felismerni a hamis gyémántot?

Jakutföld, a gyémánt hazája
Mirnij, 2019. július 3. A 2019. június 19-i képen nyersgyémántot mutat egy dolgozó az Alrosa orosz gyémántipari társaság központjában, a jakutföldi Mirnijben. A Mirnijnél levő 525 méter mély és 1200 méter széles külfejtés, a Mir (Béke) a bolygó felszínének egyik legnagyobb mesterséges mélyedése. A 2001-ben bezárt bányát az Alrosa 2009-ben újranyitotta felszín alatti kitermelésre. Az Alrosa az oroszországi gyémánt 95 százalékát, világszinten pedig a gyémántkitermelés 27 százalékát adja. A mintegy 37 ezer embert foglalkoztató vállalat jelenleg 12 kimberlitkürtőnél és 16 üledékes lerakódásnál végez kitermelést Jakutföldön és az Arhangelszki területen. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vágólapra másolva!
A hamis gyémántok aláássák az iparágba vetett bizalmat, és ezért csökkennek az eladások. De vajon az új technológiák, mint például a lézerkarcolás segítenek-e megnyugtatni az egyre szkeptikusabb vásárlóközönséget? – teszi fel a kérdést a BBC.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai Carlsbad város laborjában vizsgálják a megkérdőjelezhető gyémántokat. Christopher Breeding és Troy Ardon elmondták, hogy

ritkán találkoznak komoly csalásokkal,

de nemrég egy mesterséges gyémántot vizsgáltak be, amelyen ugyan szerepelt az Amerikai Gemológiai Intézet (GIA) kódja, ám a betűkészlet nem az eredeti volt.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Carlsbadban található a GIA székhelye is, a non-profit szervezet feladata, hogy - ha szükséges - vizsgálja és tanúsítsa a gyémántok minőségét. A gyémántokhoz egyedi kódokat rendelnek, amit lézerrel gravíroznak bele, azonban ezt a gravírozást könnyen le is lehet polírozni a drágakőről.

Andrew Rimmer, az Opsydia vezérigazgatója pedig jelenleg egy olyan lézeres megoldáson dolgozik, amellyel a gyémánt belsejébe lehetne írni a kódot, és így örökre benne maradna.

A gyémántüzlet hatalmas iparág: évente 133 millió karát (körülbelül 27 tonna) nyers gyémántot bányásznak ki, amelynek értéke mintegy 16 milliárd dollár – állítja a bostoni Bain & Company tanácsadó cég.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A gyémántok fele Afrikából származik, olyan országokból, mint Botswana, ahol a bányászat szabályozott körülmények között zajlik. Ugyanakkor például Zimbabwében illegálisan árusítják ki a drágaköveket.

Továbbá a szintetikus, vagy mesterséges gyémántok további problémát jelentenek: például számos e-kereskedelmi oldalon árulják már ezeket olyan kísérő dokumentumokkal, amelyek azt állítják, hogy valódiak.

Ezért sok gyémántipari cég egy olyan kezdeményezéshez, a Tracr platformhoz csatlakozott, ahol nyomon követhető a drágakő teljes élettartalma: a bányászattól egészen a vásárlásig. Továbbá a De Beers is elindított egy GemFair nevű programot, ahová a kis mennyiségben bányászott afrikai gyémántok jelentik be – tette hozzá Michillay Brown, a Tracr partnerkapcsolati szakembere.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A program segítségével GPS koordinátákat és QR-kódot lehet hozzáadni minden gyémánt csomagolásához.

Eközben olyan roboton is dolgoznak, amely képes letapogatni és "megjegyezni" a gyémántot, valamint egy folyamatosan öntanuló algoritmus segítségével azonosíthatja azt – tette hozzá Jim Duffy, a Tracr vezérigazgatója.