Egy maroknyi cég uralja a globális részvénypiacot

2019.07.05. 08:01

Van egy kérdés, amely már egy ideje nem hagyja nyugodni az elemzőket. Ha a világgazdaság növekedése érezhetően lassul, akkor mégis miért raliznak ilyen erőteljesen a globális részvénypiacok? Egy elemzés talán most megtalálta a választ: mindössze néhány cég áll a nagy menetelés mögött.

Első ránézésre minden arra utal, hogy a világgazdaság teljesítménye gyengül, a befektetők pedig elkezdtek fedezékbe vonulni. Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt lassul a gazdasági növekedés, az állampapírok hozamai pedig csökkennek, vagyis a befektetők elkezdtek biztonságos menedékbe vonulni. Ráadásul az arany ára is emelkedőben van, ami szintén ezt a képet erősíti. Elvileg tehát mindenki arra készül, hogy nehéz idők jönnek. Akkor viszont miért produkálnak a részvénypiacok ilyen erőteljes felfutást?

A háttérben részben az áll, hogy mindössze néhány óriásvállalat okozza a nagy ralit. Ezek olyan, hatalmas piaci értékkel bíró társaságok, melyek globális mérete lehetővé teszi például, hogy elhárítsák a kereskedelmi konfliktusokból adódó nehézségeket. Ráadásul a lassuló növekedésből adódó gyengülő kereslet ellen is fel vannak vértezve, vagyis a problémák ellenére is képesek növekvő bevételt és profitot összehozni – írja a MarketWatch.

Veszélyes lehet a nagy részvénypiaci rali?Forrás: Pixabay.com

Egy nemrég közzétett elemzésében Andrew Lapthorne, a Société Générale szakértője megvizsgálta, hogyan teljesítettek az elmúlt időszakban az MSCI World Index vállalatai. Egyértelműen kirajzolódott, hogy míg a 100 milliárd dollár fölötti kapitalizációval rendelkező cégek lendületesen erősödtek, addig az 5 milliárd alatti vállalatok még mindig nem tudták ledolgozni a tavalyi veszteségeket.

A számokat tekintve kiderült, hogy mindössze 77 darab 100 milliárd fölötti cég van, azonban ezek teszik ki a globális piaci kapitalizáció 27 százalékát. Összevetésképpen, 1 milliárd alatti vállalatból több mint 11 000 darab van az indexben. Utóbbi csoportban pedig a medián eredmény 10 százalékos veszteség.

Az MSCI World Index idei alakulásaForrás: Investing.com

Mindez azonban Lapthorne szerint rávilágít egy nagyon súlyos problémára. Nevezetesen, hogy a vállalatok globális állapota és a részvénypiacok teljesítménye egyáltalán nem fedi egymást, és ez a sokak számára félrevezető lehet.

Az elemző szerint ugyanis a cégek globális léptékben küszködnek a nehézségekkel, míg néhány óriás hatalmas ralikat idéz elő a piacokon – így pedig sokan azt gondolhatják, hogy általában is minden rendben van.

Ami most különösen furcsa a fenti jelenségben, az a globális lépték. Az amerikai piacon ugyanis eddig is megfigyelhető volt, hogy a nagyok dominálják a részvénypiaci mozgásokat, azonban világszerte ez a trend eddig nem volt ilyen mértékű. Ha tehát a legnagyobbak elkezdenek bajba kerülni, akkor kiderülhet, mégsem állt olyan szilárd gazdasági alapokon az eddigi részvénypiaci rali.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK