Kizöldül a globális farmergyártás

2019.07.05. 20:30

Mivel a vásárlók egyre jobban aggódnak a környezetvédelmi és etikai kérdések miatt, a globális farmeripar úttörői a környezettudatosság felé fordulnak – állítja a BBC.

A Blackhorse Lane Ateliers kézműves farmergyártó például a nyitott ajtók politikáját követi, vagyis

bárki meglátogathatja a gyárat, akár előzetes bejelentkezés nélkül, hogy ellenőrizhesse, a gyár tiszta, a mintegy húsz alkalmazott megfelelő körülmények között dolgozik, és a farmerek hosszú távon is hordhatóak.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Carlos Tischler

Átláthatóságot teremtettünk" – nyilatkozta Han Ates, a londoni székhelyű kisvállalkozás alapítója, majd hozzátette, hogy a gyárat látogatók számára még hétvégente pop-up étterem is rendelkezésére áll.

A cégben használt alapanyag olyan japán, olasz és török beszállítóktól érkezik, amit Ates személyesen ellenőrzött, és

betartják a környezetvédelmi előírásokat és felelősséget vállalnak a társadalomban betöltött szerepükért. Mivel a farmergyártás rengeteg szennyezőanyag kibocsátásával jár, ez létfontosságú azon cégeknél, amelyek etikusak akar mozogni ezen a területen.

A textilipar szakértője, Andrew Olah elmondta, hogy a farmergyártás nagy terhet ró a környezetre, mivel a szokásos indigókék színezőanyag nehezen tapad a nyers pamuthoz, ezért többször kell festeni az anyagot, ehhez pedig több vízre és energiára van szükség.

Kínai fermergyárForrás: Getty Images/Lucas Schifres

Egyes becslések szerint akár 4 ezer liter vízre is szükség van egyetlen farmernadrág elkészítéséhez. Sok gyárban a használt vizet – és az abban lévő vegyi anyagokat – sima szennyvízként ürítik.

A Saitex International vietnami székhelyű farmergyártó például a használt víz 98 százalékát újrahasznosítja, a maradék két százalék pedig a párolgás, így a gyár nulla kibocsátású létesítménynek számít.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A tulajdonos Sanjeev Bahl elmondta, hogy 2010-ben, a gyár építésekor nagyon tudatosan tervezték meg a szennyvízelvezetést, mivel Ázsiában egyre növekvő problémát jelent a tiszta ivóvízellátás.Nagyon értékes erőforrásnak kell tekintenünk az ivóvizet" – nyilatkozta a tulajdonos, hozzátette, hogy az újrahasznosító rendszerbe fektetett pénz mindössze hat év alatt megtérült.

Több ismert márka is keményen dolgozik azon, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatását. A Wrangler farmereket gyártó Kontoor múlt hónapban jelentette be, hogy olyan

új technológiát vezetnek be, amely lehetővé teszi a farmernadrág festését, víz hozzáadása nélkül, ráadásul a folyamathoz 60 százalékkal kevesebb energiára van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK