Kizöldül a globális farmergyártás

Levi's farmer
Actress Barbara de Regil is seen arriving at the red carpet for opening of the store Levi's in the Historic Center of the City of mexico on March 22, 2018 in Mexico City, Mexico (Photo by Carlos Tischler/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Mivel a vásárlók egyre jobban aggódnak a környezetvédelmi és etikai kérdések miatt, a globális farmeripar úttörői a környezettudatosság felé fordulnak – állítja a BBC.
Vágólapra másolva!

A Blackhorse Lane Ateliers kézműves farmergyártó például a nyitott ajtók politikáját követi, vagyis

bárki meglátogathatja a gyárat, akár előzetes bejelentkezés nélkül,

hogy ellenőrizhesse, a gyár tiszta, a mintegy húsz alkalmazott megfelelő körülmények között dolgozik, és a farmerek hosszú távon is hordhatóak.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Carlos Tischler

– nyilatkozta Han Ates, a londoni székhelyű kisvállalkozás alapítója, majd hozzátette, hogy a gyárat látogatók számára még hétvégente pop-up étterem is rendelkezésére áll.

A cégben használt alapanyag olyan japán, olasz és török beszállítóktól érkezik, amit Ates személyesen ellenőrzött, és

betartják a környezetvédelmi előírásokat

és felelősséget vállalnak a társadalomban betöltött szerepükért.

Mivel a farmergyártás rengeteg szennyezőanyag kibocsátásával jár, ez létfontosságú azon cégeknél, amelyek etikusak akar mozogni ezen a területen.

A textilipar szakértője, Andrew Olah elmondta, hogy a farmergyártás nagy terhet ró a környezetre, mivel a szokásos indigókék színezőanyag nehezen tapad a nyers pamuthoz, ezért többször kell festeni az anyagot, ehhez pedig több vízre és energiára van szükség.

Kínai fermergyár Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

Egyes becslések szerint akár 4 ezer liter vízre is szükség van egyetlen farmernadrág elkészítéséhez. Sok gyárban a használt vizet – és az abban lévő vegyi anyagokat – sima szennyvízként ürítik.

A Saitex International vietnami székhelyű farmergyártó például a használt víz 98 százalékát újrahasznosítja, a maradék két százalék pedig a párolgás, így a gyár nulla kibocsátású létesítménynek számít.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A tulajdonos Sanjeev Bahl elmondta, hogy 2010-ben, a gyár építésekor nagyon tudatosan tervezték meg a szennyvízelvezetést, mivel Ázsiában egyre növekvő problémát jelent a tiszta ivóvízellátás.

– nyilatkozta a tulajdonos, hozzátette, hogy az újrahasznosító rendszerbe fektetett pénz mindössze hat év alatt megtérült.

Több ismert márka is keményen dolgozik azon, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatását. A Wrangler farmereket gyártó Kontoor múlt hónapban jelentette be, hogy olyan

új technológiát vezetnek be, amely lehetővé teszi a farmernadrág festését, víz hozzáadása nélkül,

ráadásul a folyamathoz 60 százalékkal kevesebb energiára van szükség.