Egyre több magyar utazik nyaranta külföldre, nagy részük a tenger mellett piheni ki a fáradalmait - ez pedig nem olcsó mulatság. Van azonban egy ország, ahol gyönyörű a part, és az árak sincsenek elszállva. Igaz nincs a szomszédban, de megéri egy kicsivel keletebbre menni.

Egy tengerparti nyaralás nem olcsó mulatság, de a kiadásokból lefaraghatunk, ha megtaláljuk Európa legolcsóbb tengerpartját. Ami ugyan nincs olyan közel, mint az Isztria, de azért nem lehetetlen eljutni oda - írja a Pénzcentrum. Habár talán Bulgária nem szerepel az utazási bakancslisták legelején, ám a brit Post Office szerint érdemes lehet számolni vele. Kilenc, tipikusnak mondható szabadidős árucikk - egy csésze kávé, egy üveg helyi sör, Coca Cola, egy üveg bor, egy üveg víz, naptej, rovarirtó, kétfogásos ebéd két személyre és egy háromfogásos vacsora két személyre egy üveg borral - árát vették alapul: ezen termékek és szolgáltatások összesítésével határozták meg, hogy mennyibe kerül a nyaralás Európa egy-egy tengerparti üdülőhelyén. 

A weboldal ezután az év legköltséghatékonyabb utazási pontjának Bulgáriát találta.  És nemcsak az üdülőhelyen található árucikkek olcsók, de rengeteg látnivaló is: a gyönyörű strandoktól egészen a vidámparkokig szinte minden megtalálható az országban.

.Forrás: Shutterstock/evrymmnt

Nemrég egy olvasó fényképeket küldött a Pénzcentrumnak a török határhoz közeli Ahtopol tengerpartjáról, ahonnan pár napja érkeztek meg. A képek tanúsága szerint valóban hihetetlenül alacsony árakkal találkoztak. Az árak bolgár levában vannak feltüntetve, ami mai árfolyamon számolva 164,8 forintnak felel meg. 

Ezek szerint egy kávé a tengerparton - átszámítva - 300 forint, de talált egy leváért, azaz 165 forintért is, a kapucsínó 330, egy kis üveges kóla 250, a félliteres ásványvíz szintén 250 forint, fél liter sör pedig 500 forintba kerül. 

Még délebbre egy étteremben egy presszókávé 200, a kis üveges kóla 280, egy csirkés saláta 820, egy tál kagyló ezer forint, főételeket 6 és 12 leva között lehet választani, azaz 1000-2000 forintnál nem kell többet fizetni érte.

Az olvasó szerint egy 6 fős társaság (4 felnőtt és két gyerek) egy vacsoráért maximum 6 ezer forintnak megfelelő levát fizetett a bolgár tengerparti éttermekben úgy, hogy ebben az italok is benne voltak.