Rekordbüntetést kaphat a British Airways

2019.07.08. 12:25

A British Airways tulajdonosa, az IAG rekordméretű, 183,4 millió fontos (66,4 milliárd forint) bírságot kaphat, mivel tavaly mintegy félmillió utasuk adatait lopták el weboldalukról. A büntetést a brit Információs Biztosi Hivatala (ICO) által felügyelt szigorú új adatvédelmi szabályok szerint rótták ki – olvasható a Reuters oldalán.

A büntetés a légitársaság 2017-es forgalmának 1,5 százaléka.

IllusztrációForrás: AFP/Justin Tallis

A légitársaság a 2018ban hatályba lépett európai adatvédelmi szabályokat, vagyis a GDPR-t szegte meg, aminek értelmében a be nem tartott adatvédelmi előírások miatt akár a cég éves forgalmának négy százalékát is megkaphatják büntetésként a vállalatok.

A British Airways fellebbezett a döntés ellen.

A tavalyi támadás során a British Airways weboldalára irányuló forgalmat egy másik weboldalra terelték át, ahol az ügyfelek személyes adatai mellett begyűjtötték a bankkártyák, valamint az utazási foglalásai adatokat is.

IllusztrációForrás: AFP/William Edwards

Amikor személyes adatokat kezelünk, azokért felelősséget is kell vállalnunk" – nyilatkozta Elizabeth Denham információs biztos.

A légitársaság elnöke és vezérigazgatója, Alex Cruz elmondta, hogy a javasolt büntetés meglepte és csalódott. A British Airways gyorsan reagált arra a bűncselekményre, amikor ellopták az ügyfelek adatait" – tette hozzá a vezérigazgató.

Az IAG részvényei a hírre 0,8 százalékkal csökkentek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK