A nyári szünidőben sok tanuló vállal rövidebb-hosszabb ideig munkát azért, hogy a nyaralását vagy épp a tanulmányai folytatását fedezni tudja. A főiskolások és az egyetemisták szinte egész évben dolgoznak, így a nyári diákmunkások megnövekvő száma a középiskolások munkába állásának köszönhető.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője azt mondta az M1 Summa című műsorában, hogy egy évben nagyjából 180 ezer ember az, aki iskolaszövetkezeten keresztül munkát végez, ennek egyébként körülbelül 35 százaléka esik a nyári hónapokra.

Tehát nagyjából 60 ezer ember vállal munkát a nyár folyamán – mondta a cégvezető.

A diákmunkások jelenleg bruttó 1200-1300 forintos átlagos órabérért dolgoznakForrás: Shutterstock

A tapasztalat hiánya miatt a nyári diákmunkások általában az egyszerűbb munkalehetőségeket keresik. A bonyolultabb munkaköröknél több betanulásra van szükség, amire a nyári hónapok nem elegendőek. Így számukra

leginkább a standos munkák, turisztikai, idegenforgalmi feladatok, vagy a vendéglátás jöhet szóba, továbbá azok a munkák, amelyek egész évben elérhetők: az árufeltöltés, a pénztár, az egyszerű fizikai és pakolós vagy az irodai munkák, mint a szkennelés, adatrögzítés – mondta a szakértő.

Majzik Nándor hozzátette: a reálgazdasághoz hasonlóan a diákmunkásoknál is évi 10 százalékos bérnövekedés figyelhető meg. Jelenleg bruttó 1200-1300 forintos átlagos órabérért dolgoznak a fiatalok, de előfordul, hogy 1500-1800 forintot is meg tud keresni egy tanuló, elsősorban Budapesten, míg vidéken ennél általában 10 százalékkal alacsonyabb bér érhető el.

Forrás: Híradó.hu