Az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk, amelynek védelmére nyáron fokozott figyelmet kell fordítanunk: a megnövekedett fényterhelés kiszűrése és a biztonságos nyári sportolás, vezetés érdekében fontos a megfelelő napszemüveg kiválasztása. A Pénzcentrum utánajárt annak, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor, és vajon a drága napszemüvegek jobban védik-e a szemünket.

Nyáron a napszemüvegek forgalma jelentősen megnő az optikákban, sportboltokban, drogériákban és ruházati üzletekben, bizsuboltokban. Sokan az aktuális trendek szerint választanak napszemüveget, vagy egy-egy márkát részesítenek előnyben, miközben a szakemberek szerint a szemünk érdekében más szempontokat kell figyelembe vennünk. Urgasz Andrea, a Vision Express hálózat értékesítési vezetője elmondta a Pénzcentrumnak, hogy érthető, hogy sokaknak az esztétikai szempontok jelentik az elsődleges döntési tényezőt egy napszemüveg kiválasztásakor.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Az értékesítési vezető felhívta a figyelmet, hogy a napszemüveg kiválasztásakor az esztétikum mellett kifejezetten fontos, hogy a termék funkcionális hasznosságát is figyelembe vegyük: az UV-sugárzás a szemeket is súlyosan károsíthatja, a nem megfelelő minőségű napszemüvegek pedig nem képesek a szükséges védelem biztosítására. Ezért elengedhetetlen, hogy 100 százalékig megbízható forrásból szerezzük be a napszemüvegeket. 

A kifejezetten sportoláshoz választott termékek esetében Vas Gábor, a Decathlon országos túrasport-igazgatója szerint a tartósság érdekében a polikarbonát lencse választása mellett fontos az ergonomikus kialakítás is, amely sportonként különbözhet. Más-más forma ideális például a kerekpározáshoz, futáshoz, túrázáshoz ahhoz, hogy a legjobb szellőzést, kényelmet és természetesen látást biztosítsa mozgás közben.

A jó napszemüveg esztétikus és tökéletes védelmet nyújt a szem számáraForrás: Pixabay

Azon sportok esetében, ahol nagyobb az esélye a szórt fénynek, mindenképpen javasolt a polarizált lencse, amely kiszűri a visszatükröződő fényt. Emellett léteznek cserélhető lencséjű szemüvegek, amelyek lehetővé teszik a látási viszonyokhoz leginkább megfelelő lencse választását. Vannak kifejezetten vízisportokra tervezett napszemüvegek is, amelyek kialakításuknak köszönhetően nem süllyednek el a vízben. Viszont azt tanácsolja, ne feledkezzünk meg sportolás közben a napszemüveg-kiegészítőkről sem, mint például a nyakpánt, a tisztítókendő vagy a védőtok, amelyek meghosszabbítják a szemüvegek élettartamát.

A nem megfelelő napszemüveg károsíthatja a szemet

Urgasz Andrea elmondta, hogy az erős napsugárzás nemcsak a bőrt, de a szemet is károsíthatja. A sugárzás ártalmas hatásai relatív lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és vezethetnek a látás romlásához és különböző szemészeti problémákhoz. Egy UV-védelem nélküli napszemüveg nem képes ellátni az egészség megőrzéséhez szükséges feladatokat. 

Vas Gábor kifejtette, hogy mivel sportolás közben a szemünk néha extrém igénybevételnek van kitéve, ezért az egyes sporttevékenységeknél az azoknak megfelelő napszemüveg használatát javasolja.

A gyerekeknél még jobban ügyeljünk a választásraForrás: BSIP/GODONG / BSIP/Godong

Gyakori hiba szokott lenni, hogy gyermekeknek is felnőtt szemüveget választanak.  A gyermekek számára készített napszemüvegek esetében hamarabb találkozhatunk silány minőséggel, amely inkább játéknak, mint szemvédő eszköznek minősül. Pedig a gyermekek szeme fokozott védelmet igényelne. 

A drágább változatok jobbak is?

Urgasz Andrea elmondta, hogy a jellemzően olcsóbb napszemüvegek anyaghasználata és összeszerelése is gyengébb minőségű, valamint a legtöbb esetben a fényvédelem is alacsonyabb hatásfokú ezen termékek esetében. Ráadásul az olcsóbb napszemüvegek könnyebben karcolódhatnak és sérülhetnek, így a védelem hatékonysága is csökkenhet.

A legnagyobb tradícióval és tapasztalattal rendelkező gyártók, akik jellemzően a magasabb árkategóriában szerepeltetik termékeiket, kifejezetten fontosnak tartják, hogy a stílusos megjelenés mellett a napszemüvegekkel szemben támasztott, minőségi elvárásoknak is megfeleljenek. 

Ezek a termékek rendszerint hosszabb élettartammal rendelkeznek, anyaghasználatuk és professzionális kialakításuknak köszönhetően hosszú éveken át színesíthetik tulajdonosaik megjelenését, és vigyázhatnak szemeik egészségére  - tájékoztatott a szakértő.

Milyen napszemüveget használjanak a szemüvegesek?

Nyáron a szemüvegeseknek is fokozottan ügyelniük kell a fokozott fényterhelésből adódó veszélyekre. Számukra is már többféle megoldás létezik, ha napszemüvegről van szó.

Így már akár divatbemutatóra is mehetünkForrás: Shutterstock

Léteznek már dioptriás napszemüvegek, a dioptriás lencsék a szemüveg, illetve napszemüveg-keretekbe is beilleszthetőek.  A kontaktlencsét használók körében is egyre elterjedtebb a hagyományos napszemüveg viselete, a párhuzamos használatot nem gátolja semmi. A polarizált, illetve a fényre sötétedő lencsék is a virágkorukat élik - mondta el Urgasz Andrea, aki hozzátette, hogy a napszemüvegeknél is cél a technikai fejlesztés és innováció, többek között a kutatások és a hozzá kapcsolódó fejlesztések eredményeként jelentek meg és terjedhettek el egyre szélesebb körben például a dioptriás napszemüvegek.