Ilyen trükkökkel csempészik a venezuelai olajat Kubába

szupertanker
Munka közben az egyik óriás
Vágólapra másolva!
Sokkal nehezebb az Egyesült Államoknak megakadályozni a venezuelai olaj Kubába juttatását, mint azt korábban gondolták. Az olajszállítók különböző trükkökkel kerülik ki a hatóságokat, az USA pedig nem igazán talál megoldást a helyzet kezelésére.
Vágólapra másolva!

A venezuelai olajat Kubába szállító teherhajókat hiába rakják feketelistára a hatóságok, azok gyakran kikapcsolt radarokkal kerülik el az ellenőrzést, vagy egyszerűen átnevezik a hajót és folytatják az olajszállítást.

Az Ocean Elegance nevű tanker már három éve szállít olajat Kubába, de májusban feketelistára került, erre nemes egyszerűséggel Oceano-ra változtatták a nevét és folytatták a tevékenységet. Hasonlóan tettek az S-Trotterrel is, amely jelenleg Tropic Sea néven működik - derül ki a Bloomberg jelentéséből.

A Nedast még áprilisban feketelistázták, azóta állítólag kikapcsolt műholdas helymeghatározóval közlekedik, így kerülve el a hatóságokat és a lehetséges büntetést.

Összesen 42 napig járta a tengereket így anélkül, hogy felfedezték volna. Csak a hajónaplóból derült ki, hogy valójában venezuelai kőolajat vitt Kubába.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Végül a legutolsó sikeres fuvar után még a hajó nevét is megváltoztatták Esperanza-ra. Jelentések szerint a Nedas/Esperanza - csak idén - összesen 2 millió hordónyi nyersolajat szállított Kubába. A két ország közötti tengeri szállítást nehéz ellenőrizni, hiszen világszerte több mint 4500 tanker szeli a tengereket, ráadásul a Petroleos de Venezuelának, vagyis a venezuelai állami olajvállalatnak is vannak sajátjai.

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy felszámolják ezeket a jogi kiskapukat és teljesen elvágják a Kuba és Venezuela közötti olajkereskedelmet.

Előző héten szankciókkal sújtották az állami kézben lévő kubai Cubametales vállalatot, mert a cég venezuelai olajat vásárolt és egyéb módon is támogatta a caracasi kormányt.