A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első hat hónapjában

a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 0,2 százalékkal nőtt májushoz képest. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.
Májusban 3,9 százalékos volt a fogyasztói árak növekedése az előző év azonos időszakához képest; a lassulást két fő tétel okozta, az üzemanyagok árának csökkenése, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának bázisból való részbeni kiesése - mondta az adatok ismertetésekor Quittner Péter, a KSH osztályvezetője.
Az élelmiszerek ára átlagosan 5,8 százalékkal nőtt tavaly júniushoz viszonyítva.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményé 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.
A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.
Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődött júniusban, meghatározóan az idényáras élelmiszerek árának 2,4 százalékos csökkenése miatt. Enélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszereken belül a sertéshús 2,1, a kenyér 1,0, a sajt 0,5 százalékkal drágult, a többi tejtermék ára összességében 1,5 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,5, az üzemanyagoké 3,7 százalékkal csökkent.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a friss adatokkal kapcsolatban kifejtette, hogy tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások és az árnyomás élénkülése miatt idén a tavaszi hónapokban 4 százalék közelébe emelkedett az infláció. Az üzemanyagok tavaly év közepétől látott magas bázisa miatt azonban a következő hónapokban csökkenhet, az őszi hónapokban pedig megint 3 százalék közelébe kerülhet ez a mutató, majd decemberben az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadása miatt ismét 4 százalék közelébe ugorhat, így az elemző éves átlagban 3,4 százalékos inflációra számít a tavalyi 2,8 százalékpont után.