Kazahsztán nemrégiben megválasztott új elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentette, hogy mindenkinek elengedik a hiteltartozását és leírják a lakosságot terhelő rossz hiteleket.

Ez a lépés a közép-ázsiai ország minden hatodik lakosát érinti, hiszen az elmúlt időszakban rengetegen vettek fel hitelt. Egyben éles fordulatot jelent a kormányzat által eddig követett politikához képest, amely korábban a bankok megmentését részesítette előnyben - húzza alá az Al Jazeera cikke.
A hitelelengedési program egyébként az első intézkedés, amit Tokajev a hivatalba lépését követően bejelentett.A bankok megmentése nagyon érzékeny kérdés az országban, és már egy évtized óta húzódó problémát jelent. Eddig legkevesebb 18 milliárd dollárnak megfelelő összeget öltek bele, de a helyzetet így sem sikerült orvosolni.

Kazahsztán nemrégiben hivatalba lépett új elnöke, Kaszim-Zsomart TokajevForrás: AFP/Pavel Golovkin

Ezzel szemben az adósságok leírása, - átszámítva - még 1 milliárd dollárba sem kerülne Kazahsztánnak. A 18 milliós lakosságból 3 millió kazah számára pedig lehetővé tenné, hogy kilábalhassanak a rájuk nehezedő adósságok alól. Az ország polgárai egyébként fejenként átlagosan 790 dollárnyi hitellel rendelkeznek.

Forrás: AFP/Adek Berry

Többen ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a Tokajev nevével fémjelzett adósság-könnyítési program kísértetiesen hasonlít ahhoz az intézkedéshez, amit a közeli Georgiában a kormányzó párt tavaly novemberben, néhány nappal a rendkívül kiélezett elnökválasztási kampány vége előtt vezetett be. Ezzel a választást végül meg is nyerték. Tokajev azonban elutasítja, hogy párhuzamot vonjanak a két eset között, és tagadja, hogy ennek a lépésnek politikai haszonszerzés lenne a célja.