A kínai internetrészvények lesznek a jövő befektetései?

2019.07.09. 18:44

Kiváló befektetési lehetőséget jelenthetnek a kínai internetrészvények – mondja két nagybank, a UBS és a Credit Suisse. Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus ugyanis ma már igen kedvező vételi lehetőséget teremtett, az érték pedig továbbra is megvan a részvények mögött.

A technológia kiemelt terepe lett az USA és Kína között zajló kereskedelmi konfliktusnak, főleg hogy mindkét ország arra hajt, hogy éllovas legyen olyan új területeken, mint az 5G hálózat vagy a mesterséges intelligencia. A felfordulás közepette pedig a kínai cégek részvényei igen nagyokat estek. Ennek ellenére John Woods, a Credit Suisse vezető befektetője úgy látja, a kínai technológiai szektor igen erős befektetési lehetőségeket kínál – írja a CNBC.

Tartós növekedés

Kínában az internet egy rendszerszintű növekedési sztori, és ez várhatóan nem is fog megváltozni belátható időn belül – mondta Woods.

Április közepe óta azonban masszív eladási hullám indult meg a kínai internetrészvények piacán, vagyis a banknál úgy látják, érdemes lehet beszállni, mivel felpattanás várható.

Hasonló véleményen vannak a UBS Global Wealth Management szakértői is. A bank ázsiai befektetési irodájának vezetője, Tan Min Lan úgy látja, a kínai internetcégeknél komoly részvény-visszavásárlási programok várhatók, ráadásul igen magas készpénzállománnyal rendelkező vállalatokról van szó.

A kínai piacra figyelnek a nagybefektetőkForrás: Imaginechina/Meng zhongde

Noha az olyan kínai technológiai óriások, mint a Baidu, a Tencent vagy az Alibaba, igencsak ki vannak szolgáltatva a kereskedelmi konfliktus hatásainak, Woods hangsúlyozta, hogy a bankjánál elsősorban a hazai piacra fókuszálnak. Azok a vállalatok lettek most különösen érdekesek, amelyek elsősorban a kínai piacon működnek, mivel ezek kevésbé exportorientáltak. Mivel pedig a kínai gazdaság és a fogyasztás alapvetően erős, így lendületes emelkedések várhatók ezektől a részvényektől.

A UBS elemzői szintén a kínai piacban látnak potenciális lendületet. Tan kiemelte, a cégénél továbbra is kedvelik a szoftvergyártókat és a szolgáltatási szektorban működő vállalatokat. Emellett külön kiemelte azokat az internetes cégeket, melyek bevételeik jelentős részét a hazai piacon realizálják.

Kínai lehetőségek

A kínai technológiai szektor követésére az egyik legjobb mutató a KraneShares CSI China Internet nevű tőzsdén kereskedett alap (ETF), amely magában foglalja az említett óriásokat is. Az index májusban elég nagyot esett, majd júniusban már enyhe emelkedésnek indult.

Izgalmas lehetőségek rejlenek a kínai internetrészvényekbenForrás: AFP/Afp

Az internetpapírokon túl Woods két másik szektort is kiemelt a lehetséges kínai befektetések között: a biztosítási cégeket és az infrastrukturális vállalatokat.

Az infrastruktúra ugyanis kiemelt iparág lehet, ha a kínai kormány továbbra is élénkíteni kívánja majd a gazdaságot. Ahogy a GDP-növekedés lassul, Peking megemelheti a költségvetési kiadásokat, és a pénzek egy része várhatóan infrastrukturális projektekbe áramlik majd.

A biztosítási szektor kapcsán kulcsfontosságú tényező a kínai társadalom elöregedése – mondta a szakember. A mostani trendek ugyanis arra utalnak, hogy igen nagy kereslet lesz majd a biztosítási termékekre, különösen az egészségbiztosítás terepén – tette hozzá Woods.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK