Az Ocado online élelmiszer áruház 17 millió fontot (6,1 milliárd forint) fektet be a beltéri farmgazdálkodási ágazatba.

A beltéri farmok előnye, hogy kisebb helyen több növényt lehet termeszteni, miközben a modern világítási és vízkelezési eljárásoknak köszönhetően a növények gyorsabban nőnek, és sokkal kevesebb vizet fogyasztanak.

IllusztrációForrás: AFP/Spread

A brit cég most jelentette be, hogy közös vállalkozást hoz létre az Infinite Acres néven a 80 Acres Farms beltéri farmokra szakosodott vállalattal és a Priva Holdings céggel, amely ipari kertészeti rendszereket értékesít.

Továbbá az Ocado többségi részesedést vásárolt a Jones Food Company-ban, ami jelenleg Európa legnagyobb működő beltéri farmja.

A cég, amellett, hogy a beltéri farmgazdálkodás fenntarthatóságát hangsúlyozta, elmondta, hogy ez rendkívül előnyös lehet a szupermarketek számára. Akár arra is lenne így lehetőség, hogy a vásárlók olyan zöldségeket tegyenek kosarukba, amit pár órával korábban a közelben lévő beltéri farmról takarítottak be.

IllusztrációForrás: Getty Images/Dan Kitwood

Nem ez az első alkalom, hogy az Ocado innovációs eljárásba fektet be, korábban olyan raktárakat épített, hol több ezer robot csomagolja az élelmiszereket. Ráadásul erről a technológiáról jelenleg is több kereskedővel tárgyal.

A technológia, fenntarthatóság és innováció fúziója viszonylag új, de növekvő trend az iparágban" – mondta Mike Watkins, a Nielsen UK egyik vezetője.

Az Ocado részvénye a hír hallatára három százalékot emelkedett, idei évi nyeresége pedig 45 százalékkal növekedett.