Már csak a nagy esők segíthetnek Indián

indiai hőség, vízhiány
In this picture taken on June 4, 2019, an Indian boatman walks amid boats on the dried bed of a lake at Nalsarovar Bird Sanctuary, on the eve of World Environment Day. - Because of less monsoon rains last year and current heatwave conditions, the Nalsarovar Bird Sanctuary, which attracts thousands of migratory birds every year, has dried up. (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Indiának nagy szüksége volna rá, hogy az idei monszun súlyos esőket hozzon. Ez ugyanis elengedhetetlen lenne most ahhoz, hogy felpörögjön a mezőgazdaság és ez beindítsa az általános gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

Bár júniusban már elkezdődött a monszunszezon, Indiában a havi teljes csapadék 33 százalékkal maradt el az 50 éves átlagtól – derül ki a Citi elemzéséből. Júliusban némi emelkedést mutatott a csapadék mennyisége, azonban Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága sorsdöntő időszak elé néz. Most dőlhet el ugyanis a mezőgazdasági kibocsátás sorsa a következő időszakra, ami igen súlyos következményekkel jár a gazdasági növekedésre is.

Július ugyanis a legfontosabb hónap a növények elültetése szempontjából Indiában.

A monszunidőszak alatt ültetnek el ugyanis olyan terményeket, mint a rizs, a kukorica, a cirok vagy a gyapot. A mezőgazdaság pedig az indiai gazdaság egészére is óriási hatással van. Az iparág adja a 2700 milliárd dolláros teljes GDP 14 százalékát és a foglalkoztatottság 42 százalékáért felel.

Nagyon kellene a csapadék az indiai mezőgazdaságnak Forrás: AFP/Narinder Nanu

Ráadásul India teljes feldolgozóipari termelésének nagyjából harmada kötődik a mezőgazdasághoz vagy az élelmiszeriparhoz – a feldolgozóipar adja az indiai GDP mintegy 18 százalékát. Mivel pedig az indiai termőföldek 55 százaléka erősen függ a csapadéktól, nem meglepő, hogy a monszunidőszak az egyik legfontosabb gazdasági esemény/tényező az ország életében.

India GDP-növekedése pedig 5,8 százalékra süllyedt a január és március közötti időszakban, szemben a megelőző negyedévben produkált 6,6 százalékos bővüléssel.

A lassulás jelentős részben a gyenge mezőgazdasági kibocsátásnak volt köszönhető.

Noha India esőfüggősége eddig is súlyos teher volt az ország gazdaságának, ez a helyzet azonban csak súlyosabb lehet a következő években. Egy jelentés szerint ugyanis 2020-ra 21 indiai nagyvárosban fogyhat el a talajvíz.

Ehhez jön még, hogy a kedvezőtlen időjárási trendek mellett a rossz felhasználási infrastruktúra is nehezíti a helyzetet.

Nem meglepő tehát, hogy elemzők hívták fel a figyelmet, az indiai kormány számára az egyik legnagyobb feladat a vízgazdálkodási infrastruktúra feljavítása lesz. Különösen a mezőgazdaságban felmerülő hiányosságok és általános vízhiány megoldása lesz majd kihívás.