Itt az olcsó repülés végének kezdete?

2019.07.10. 10:08

Franciaország 2020-tól ökoadót vezet be a repülőtereiről induló járatokra a környezetvédelem támogatásának céljából, valamint csökkenti a közúti fuvarozóknak a dízelüzemanyag vásárlásához nyújtott adókedvezményét.

A polgári légiközlekedés nagyjából két-három évtizeddel ezelőtti forradalma, tömegek számára tette elérhetővé a korábban megfizethetetlen légiközlekedést. Nemcsak Európában, hanem Ázsiában is óriási ütemben bővült és bővül jelenleg is a szektor. Ugyanakkor azt sok támadás is éri, mivel a kereskedelmi repülés jelentős károsanyag-kibocsátással is jár. Több elemző szerint elkerülhetetlen az újbóli drágulás, mert az államoknak muszáj nagyobb anyagi áldozatvállalásra kényszeríteniük a légi cégeket, adók, járulékok kivetésével, vagy más formában, és ezeket pedig előbb-utóbb, részben vagy egészben, de az utasokra fogják átterhelni a légifuvarozók.

Most Franciaország jelentette be, hogy új, ökoadót vet ki a szektorra.

A francia légitársaság repülőgépei a párizsi Charles de Gaulle RepülőtérenForrás: AFP/Philippe Lopez

Elisabeth Borne közlekedési miniszter az ökológiai védelmi tanács ülése után közölte, hogy

úti céltól és osztálytól függően a repülőjegyek után 1,50 euró és 18 euró közötti ökoadót kell fizetni.

A szabály minden légitársaságra vonatkozik, de csak a franciaországi repülőterekről induló járatokra, az érkező vagy tranzit járatokra nem.

Franciaország arra számít, hogy évi 180 millió eurót szed össze az új adófajtából, és azt környezetkímélőbb közlekedési infrastruktúrák, például a vasúthálózat fejlesztésére fordítja.

Környezetvédelmi aktivisták szerint nemigen változtatja meg a fogyasztási szokásokat az új ökoadó, amelynek mértékét önmagában és a környező országokhoz képest is alacsonynak tartják. A Közlekedés és Környezet nevű brüsszeli székhelyű nem kormányzati szervezet becslései szerint Németországban nagyjából egymilliárd euróval, Nagy-Britanniában pedig hárommilliárddal emelkedik évente a légitársaságok adóterhe.

A hírre így is jelentős csökkenéssel reagáltak a légitársaságok árfolyamai, az Air France 5,2 százalékos, a Ryanair 4,8 százalékos, az easyJet 4 százalékos, a Lufthansa pedig közel 3 százalékos mínuszban forgott.

Az Air France francia légitársaság arra számít, hogy nagyjából évi 60 millió euró pluszköltséget jelent az új adó, ami jelentősen rontja versenyképességét.

További fejlemény a kérdésben - írja a BBC -, hogy a légitársaságonak 2021-től új módszerek alapján kell monitorozni és jelenteni éves károsanyag-kibocsátásukat, összefüggésben azokkal az erőfeszítésekkel, melyeket az érintett szereplők, az állami és az EU-s hivatalokkal közösen tesznek az emisszió csökkentéséért.

Az EU-s jelentések szerint, ha nem történik beavatkozás a szektor működésébe, úgy a légiközlekedés 2050-ig 300 százalékkal növeli emissziójának mértékét a mostani szinthez képest.

Emellett a környezetvédelem jegyében jövőre literenként 2 eurócenttel csökkenti a francia kormány a gázolajvásárlás után a közúti áruszállítóknak nyújtott adókedvezményt. Ebből évi 140 millió euró bevételt remélnek.

A legnagyobb francia fuvaros-érdekképviselet, az Országos Közúti Szállítmányozási Szövetség (FNTR) már a múlt héten arra figyelmeztette a kormányt, hogy tüntetésekre és blokádokra számíthat, ha nem hagy fel az ágazat erősebb megadóztatásának tervével.