Komoly átalakulás elé néz a német gazdaság

2019.07.10. 13:20

A konjunkturális lassulás miatt a rövidített munkaidős foglalkoztatás részarányának a növekedését várja a német feldolgozóipar kulcsfontosságú területein, az autóiparban, a gépiparban és a vegyiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete.

Az ifo gazdaságkutató intézetnek (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) a németországi feldolgozóipar legjelentősebb képviselői körében végzett felmérése alapján a rövidített munkaidős foglalkoztatás részarányának a növekedésére lehet számítani a konjunkturális lassulás miatt.

A munkaidő csökkentése érzékenyen érintheti

a hajóépítő cégeket, a vasúti gépgyártókat és repülőgépipari vállalatokat is,de Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatója szerint az autóipar, a gépipar általában, valamint a vegyipar is a rövidített munkaidő növekvő alkalmazására kényszerülhet.

Őszre az autóiparban is megnövekedhet a részmunkaidős foglalkoztatás Németországban a konjunktúrális lassulás miatt, figyelmeztet a német gazdaságkutató ipo Institut (a kép illusztráció)Fotó: Polyák Attila - Origo

A felmérés szerint a textil és bőripar is egyre nagyobb mértékben lesz kénytelen a rövidített munkaidő alkalmazására hagyatkozni a munkaerő megtartása érdekében.

A feldolgozóiparban rövidített munkaidőben foglalkoztatottak részaránya a jelenlegi 3,8 százalékról az elkövetkező három hónapban 8,5 százalékra, azaz a duplájára emelkedhet az ifo számításai szerint.

Forrás: MTI, ifo