Lassulásra készül a Levi Strauss

2019.07.11. 14:17

Levi Strauss & Co (Levi's) kedden közölte, hogy az év második felében az értékesítés növekedése várhatóan lassabb lesz a nagykereskedelmi üzletág gyengébb eredményei miatt. Mivel a cég pénzügyi éve közvetlenül a Fekete Péntek előtt végződik, ezért ennek bevételnövelő hatására már nem számíthatnak. A cég részvényei 6 százalékos esést produkáltak a bejelentést követően.

A vállalat a teljes idei éves nettó árbevétel-növekedést egyszámjegyűre becsli, miután az első félévben 6 százalékos bevételnövekedést ért el. Chip Bergh vezérigazgató szerint mindez konkrétan azt jelenti, hogy a második félév gyengébb lesz, mint az első.

A vállalat nem számolhat a Fekete Péntek előnyeivel, mely az év egyik legforgalmasabb vásárlási napja, mivel ez öt nappal később lesz, mint ahogy a Levi's pénzügyi éve november 24-én zár.

Bergh azt is elmondta, hogy a kiskereskedelmi szektor folyamatos gyengesége az Egyesült Államokban a cég nagykereskedelmi üzletágát is érintette, amely 2 százalékos csökkenést szenvedett el. Globálisan a Levi's bevételeinek egyharmadát ez az üzletág adja. A nagykereskedelmi egység gyengélkedésének leküzdése érdekében a vállalat az online értékesítésbe és kiskereskedelmi üzletekbe fektet be, miközben bővíti jelenlétét olyan piacokon, mint Kína, India és Brazília.

A csökkenő bevételnövekedés okát az Egyesült Államok visszaesett kiskereskedelmi forgalmában látják a társaságnálForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Az erőfeszítések a második negyedévben segítettek egyes szegmensekben, a női termékek értékesítése például 16 százalékkal nőtt. Egy zenei fesztivál is segítette a rövidnadrág iránti keresletet, közölte a vállalat.

Kínai egységében az értékesítés 3 százalékkal emelkedett, de Levi's szerint az üzlet messze van a potenciális lehetőségeitől és jelentősen kihasználatlan.

A társaság nettó jövedelme 28,2 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 74,9 millió dollárról, ami jelentős részben az idei év eleji tőzsdei bevezetésnek köszönhető. Ez a részvényenkénti árban 19 centről 7 centre csökkenve mutatkozott meg.

Forrás: Reuters.com