Két népszerű sorozatot is elbukott a Netflix

2019.07.10. 14:28

Egészen furcsa helyzet kezd kirajzolódni az amerikai médiapiacon. A kiújuló csatákban a fiatal Netflix viselkedik öreg uralkodóként, míg a „lázadók" olyan vállalatok, amelyek nagyjából fél évszázada a piacon vannak. A legfrissebb ütközet részeként azonban a Netflix elbukott két igen népszerű műsort is.

Óriási versenytársakat kap a Netflix a következő egy évben. A Disney, az AT&T-hez köthető Time Warner, valamint a Comcasthoz tartozó NBCUniversal egyaránt elindítja a közvetlen elérésű műsorstreaming szolgáltatásait 2020 első negyedévére. A Netflixnek azonban egyelőre nem kell rettegnie, mivel jelenleg 155 millió előfizetője van világszerte, és a számuk egyre nő. Mindazonáltal ha a régi nagyok beszállnak a versenybe és megpróbálnak elszívni a Netflix piaci részesedéséből, akkor az eddig uralkodó technológiai sztárt visszaránthatják a földre – írja a CNBC.

Előretörnek a nagy öregek

Ennek a harcnak az egyik legfrissebb eseménye, hogy

a WarnerMedia bejelentette, 2020-tól megvonja a Netflixtől a Jóbarátok sugárzási jogát, amikor beindítják az HBO Max nevű szolgáltatást. A Warnernek kizárólagos joga van dönteni a Jóbarátok sorsáról, és eddig az AT&T évi 85, a Netflix pedig 80 millió dollárt fizetett a sorozatért a cégnek.

A másik nagy pofon szintén egy népszerű sorozat, A hivatal elvesztése lesz a Netflixnek. Az NBCUniversal streaming szolgáltatása ugyanis 2021-től átveszi a sorozat sugárzását. A Netflix mindeközben sokmilliárd dollárt költ saját tartalmak gyártására, hogy fenntartsa az előfizetőinek elégedettségét.

Rutinos versenytársakat kap a NetflixForrás: AFP/Alexander Heinl

Mindez pedig igen nagy csapás lehet a Netflix számára, mivel a Jóbarátok és A hivatal a két legtöbbet nézett sorozatok között van a Netflixen. Következésképpen a vállalat nem veheti félvállról az élénkülő versenyt.

A WarnerMedia vezérigazgatója, John Stankey egyébként azt tűzte ki célul, hogy 70 millió előfizetőt szerezzen az HBO Maxnak. Ez a duplája lenne az amerikai HBO előfizetők jelenlegi számának. Az előfizetői szám pedig különösen izgalmassá vált az elmúlt időszakban a médiacégek körében. A klasszikus vállalatok ugyanis jelentős részben azért foghatták a fejüket, mert a Netflix teljesen más megítélés alá esett a befektetők szemében, mint a régi nagyok. Utóbbiakat ugyanis a nyereségük alapján ítélték meg, míg a Netflixet elsősorban az előfizetőinek száma szerint.

Saját fegyverével támadják a Netflixet

Most azonban minden esély megvan arra, hogy a régi gigászok visszavágjanak. A Disney, az AT&T, valamint a Comcast egyaránt több százmilliós értékkel bírnak, könnyedén tervezhetnek olyan szolgáltatást, amely a Netflixhez hasonlóan közvetlenül kínálja a műsorokat a nézőknek.

A Disney+ elsősorban olyan családbarát márkákat visz majd, mint a Pixar, a Marvel, a Disney, a Star Wars vagy a National Geographic. A WarnerMedia a tervek szerint októberben indítja be a saját szolgáltatását, míg az NBCUniversal egyelőre nem jelentett be időpontot.

Nagy harc indult az előfizetőkértForrás: AFP/Saul Loeb

A verseny egyik legérdekesebb eleme, hogy a nagyok ugyanazzal a fegyverrel fordulnak a Netflix ellen, amellyel a Netflix korábban versenyelőnyre tett szert: az alacsony árral. A Netflix ugyanis azzal tudta felforgatni a hagyományos műsorszolgáltatást, hogy mindössze 13 dollár körüli áron kínálja az előfizetést – szemben a hagyományos kábelcsatornák 100 dollár körüli árával az USA-ban.

A Disney+ azonban novemberben már mindössze 6,99 dolláros előfizetési díjjal indul el, míg az HBO Max is csupán 15-18 dollár lesz havonta.

Mindez azonban a legkevésbé sem jelenti a Netflix bukását, főleg, hogy a vállalat növekedési kilátásai egyre inkább külföldön erősek. Az amerikai piacon azonban egyre jobban izzik a levegő, és az a különös helyzet állt elő, hogy az évtizedek óta működő óriások elkezdték „fiatalosan" felforgatni az iparágat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK