Százszoros áron adták el az eBayen a Nike egyik visszahívott cipőjét

Betsy Ross, Nike, cipő, zászló, Colin Kaepernick
Vágólapra másolva!
Egy fekete sportoló kritikája miatt a Nike úgy döntött, hogy visszahívja a "Betsy Ross" zászlóval díszített cipőjüket, mivel azt többen is rasszistának bélyegeztek. Azonban a terméknek óriási másodlagos piaca lett és mivel elég nehéz beszerezni, ezért a gyűjtők több millió forintot is képesek kifizetni egy-egy párért.
Vágólapra másolva!

A visszahívott Nike cipőket díszítő zászlót 1870-ben készítette Betsy Ross George Washington számára, és ez volt az Egyesült Államok első zászlója.

A NIke visszahívott cipője Forrás: Facebook/sneakernews.com

A maitól eltérően a csillagok kör alakban helyezkedtek el.

A Nike akkor döntött úgy, hogy kivonja a piacról a cipőt, amikor egy volt amerikai foci játékos, az afro-amerikai Colin Kaepernick, rasszistának bélyegezte a "Betsy Ross" zászló által ihletett dizájnt. Nem ez volt az első eset, amikor Kapernick miatt botrányba keveredett a Nike.

Kaepernick korábban egy kisebb mozgalmat indított el a profi amerikai foci bajnokságban (NFL), amikor a feketékbörűek ellen elkövetett rendőri erőszakra kívánta úgy felhívni a figyelmet, hogy a himnusz alatt letérdelt. Ezt sokan sértőnek találták, de több feketebörű játékos is követte a példáját.

Forrás: Screenshot/eBay

Ennek következtében zuhanni kezdett a NFL nézettsége, sok szurkoló döntött úgy, hogy bojkottálja a ligát, amíg nem változik a helyzet. A Nike viszont kiállt Kaepernick mellett és közös reklámkampányt indítottak, amelyet ugyan a vásárlók egy része negatívan fogadott, de összességében, legalábbis pénzügyi tekintetben, jól jött ki belőle a cég.

A Nike most is hallgatott Kaepernickre és a sportoló kérésére visszahívták a cipőket, ez pedig üzleti szempontból ismét jó döntésnek bizonyult, mert a bejelentés után azonnal emelkedni kezdtek a cég részvényei.

Ugyan a boltokban már nem lehet megvenni a cipőt, azonban néhány embernek sikerült beszereznie az eleinte még 140 dollárért kínált edzőcipőt, ma viszont már ennek százszorosát is elkérik érte olyan oldalakon, mint például az eBay.

Néhány napja egy felhasználó 15,400 dollárt, (azaz 4,3 millió forintnyi összeget) fizetett egy párért, de egy másik esetben is már 10 600 dollárnál tart a licit.