Egyre komolyabbra fordul Japán és Dél-Korea gazdasági vitája

AI mesterséges intelligencia Circuit board brain, illustration decorative emblem quality SYMBOL BOARD artificial intelligence ai neuro ICON DESIGN print POSTER cover ART circuit concept information GREY COLOUR CAST line chip
Áramkörökből álló agy a mesterséges intelligencia szemléltetésére
Vágólapra másolva!
Július 1-jén Japán szigorúbb exportellenőrzést jelentett be a Dél-Koreába szállított három kémiai alapanyagnál – fluorizált polimid, fotoreziszta és a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid –, amiket félvezető memória chipekben és okostelefonokban használnak, és ezáltal akadályozza memória chipek és okostelefon-kijelzők kulcsfontosságú részeinek importját.
Vágólapra másolva!

A lépés valószínűleg válasz volt arra a tavalyi dél-koreai legfelsőbb bírósági döntésre, amely úgy ítélte meg, hogy Tokiónak több kárpótlást kellene fizetnie a második világháború idején kényszermunkára fogott koreaiaknak.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

Dél-Korea legfelsőbb bírósága tavaly év végén elutasította a japán Nippon Steel Corporation fellebbezését a határozat ellen, miszerint a cégnek a kényszermunka áldozatainak 85 ezer dollárt (24,5 millió forint) kell kompenzációként megfizetnie.

Ugyan Yosihide Suga, japán kabinetminiszter tagadta, hogy a két ügy összefüggene, de elmondta, hogy Szöul elutasította „a hosszú távú baráti kapcsolatokat a két ország között, és a bizalmas viszony súlyosan sérült".

Az idei év első negyedévében a Koreai Nemzetközi Kereskedelmi Szövetség (KITA) szerint dél-koreai cégek a fluorizált polimidek 94 százalékát, a fotoreziszták 92 százalékát, valamint a hidrogén-fluorid 43,9 százalékát Japánból exportálták.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Pan Weijun

Az exportellenőrzések az olyan dél-koreai cégeket érintik leginkább, mint a Samsung és a SK Hynix, amelyek a globális memória chip piac 63 százalékát adják.

A dél-koreai elnök, Moon Jae-in úgy nyilatkozott, hogy a japán ellenőrzések „csapást jelentenek a gazdaságra" és megzavarhatják a memória chipek globális értékesítését.

A dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium azzal vádolta Japánt, hogy megsértette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rendeleteit, és felszólította Tokiót, hogy pénteken kezdjenek a témában kétoldalú tárgyalásokat.

A Samsung szóvivője azt mondta, hogy jelenleg értékelik a helyzetet és olyan intézkedéseket terveznek, amelyek minimálisra csökkentik az exporttilalom termelésre gyakorolt hatását.