A Fed elnöke lényegében bejelentette a kamatcsökkentést

Federal Reserve System, FED, Jerome Powell
Federal Reserve Chairman Jerome Powell during a press briefing following a Federal Open Market Committee meeting March 20, 2019 in Washington, DC. - Powell said Wednesday it could be "some time" before the US central bank will have to change the key lending rate. The Fed kept the benchmark borrowing rate unchanged and forecast no more increases this year. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai központi bank elnöke, Jerome Powell lényegében bejelentette, hogy a Fed kamatot fog emelni. Ezzel a piac megkapta a régóta várt megerősítést, most már csak az a kérdés, milyen ütemű lesz a lazítás, és meddig tart majd a kamatcsökkentési periódus.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank figyelemmel követi a gazdaság gyengülését, és meg fogja tenni a „helyénvaló" lépéseket, hogy fenntartsa a növekedést – írta a szerdai és csütörtöki kongresszusi meghallgatásai előtt kiadott állásfoglalásában Jerome Powell, a Fed elnöke. Ez pedig egyértelmű jelzés volt a piacoknak arra nézve, hogy a központi bank valóban kamatot fog csökkenteni.

A Fed elnökének közleményét azt megelőzően hozták hivatalosan nyilvánosságra, hogy Powell szerdán a Képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága, majd csütörtökön a Szenátus bankügyi bizottsága elé állt volna.

Szinte biztossá vált a júliusi kamatcsökkentés Forrás: 123rf.com

Powell közölte, az összesített gazdasági növekedés gyengélkedhetett az idei második negyedévben, és az elmúlt hetekben a kilátások nem is mutattak érdemi javulást. Hozzátette,

olyan ellenáramlatok indultak meg a gazdaságban, mint például a vállalati beruházások jelentős lassulása.

Ezek pedig elsősorban a kereskedelmi konfliktusokból, illetve a világgazdaság lassuló teljesítményéből adódnak.

A lényeg az, hogy Powell teljesen felvállalta a júliusi kamatemelést, és semmilyen jelzést nem tett, amely arra utalna, hogy a piacnak csökkentenie kellene a várakozásait – nyilatkozta a CNBC-nek Peter Boockvar, a Bleakley Advisory Group vezető befektetője. Úgy tűnik tehát, hogy az elemzők és a befektetők számára

most már az lesz az igazán érdekes kérdés, hogy mi történik július után.

Vagyis hogy meddig tart ki és milyen mértékű lesz a Fed enyhítése – erre ugyanis Powell nem tett utalást a meghallgatásán.

A szakértők többsége 25 és 50 bázispont közti kamatcsökkentésre számít a jelenlegi 2,25-2,50 százalékon álló irányadó kamathoz képest. A Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint a piac a beszéd kiadása után már 58 százalékos valószínűséggel árazott egy 50 bázispontos vágást. A jelenlegi árazások alapján a befektetők összesen 68 bázispontos csökkentést várnak az év végéig.

Örültek a befektetők a jegybankelnök szavainak Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Nem meglepő, hogy a hírre a részvénypiac és a kötvénypiac is azonnal reagált.

Az S&P 500 részvényindex rekord szintre emelkedett, és először lépte át a 3000 pontos tartományt.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama a beszéd kiadását követően 2,05 százalékig süllyedt. Az S&P 500 később 2992,55 ponton fejezte be a kereskedést 0,43 százalékos emelkedéssel. A Dow Jones 0,29, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 0,98 százalékos pluszban zárt szerdán. A 10 éves lejáratú állampapír hozama a részvénypiac zárásakor is tartotta magát a 2,05 százalékos szinten.

Powell szavai ráadásul különösen izgalmas időszakban jöttek. Pénteken ugyanis a vártnál sokkal jobb amerikai munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot (júniusban 224 ezer új álláshely keletkezett), ami sokakat elbizonytalanított a kamatcsökkentéssel kapcsolatban – a túl jó adatok ugyanis arra utalhatnak, hogy a Fed mégsem érzi szükségét a lazításnak.

A jegybankelnök beszéde azonban most újra felélesztette a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat, és ez komoly piaci optimizmusnak ágyazhat meg a következő időszakra.

Erre pedig szükség is lehet, mivel az előrejelzések alapján igen gyenge vállalati gyorsjelentési szezon elé néznek az amerikai befektetők.