Az amerikai központi bank elnöke, Jerome Powell lényegében bejelentette, hogy a Fed kamatot fog emelni. Ezzel a piac megkapta a régóta várt megerősítést, most már csak az a kérdés, milyen ütemű lesz a lazítás, és meddig tart majd a kamatcsökkentési periódus.

Az amerikai jegybank figyelemmel követi a gazdaság gyengülését, és meg fogja tenni a „helyénvaló" lépéseket, hogy fenntartsa a növekedést – írta a szerdai és csütörtöki kongresszusi meghallgatásai előtt kiadott állásfoglalásában Jerome Powell, a Fed elnöke. Ez pedig egyértelmű jelzés volt a piacoknak arra nézve, hogy a központi bank valóban kamatot fog csökkenteni.

A Fed elnökének közleményét azt megelőzően hozták hivatalosan nyilvánosságra, hogy Powell szerdán a Képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága, majd csütörtökön a Szenátus bankügyi bizottsága elé állt volna.

Szinte biztossá vált a júliusi kamatcsökkentésForrás: 123rf.com

Powell közölte, az összesített gazdasági növekedés gyengélkedhetett az idei második negyedévben, és az elmúlt hetekben a kilátások nem is mutattak érdemi javulást. Hozzátette,

olyan ellenáramlatok indultak meg a gazdaságban, mint például a vállalati beruházások jelentős lassulása. Ezek pedig elsősorban a kereskedelmi konfliktusokból, illetve a világgazdaság lassuló teljesítményéből adódnak.

A lényeg az, hogy Powell teljesen felvállalta a júliusi kamatemelést, és semmilyen jelzést nem tett, amely arra utalna, hogy a piacnak csökkentenie kellene a várakozásait – nyilatkozta a CNBC-nek Peter Boockvar, a Bleakley Advisory Group vezető befektetője. Úgy tűnik tehát, hogy az elemzők és a befektetők számára most már az lesz az igazán érdekes kérdés, hogy mi történik július után. Vagyis hogy meddig tart ki és milyen mértékű lesz a Fed enyhítése – erre ugyanis Powell nem tett utalást a meghallgatásán.

A szakértők többsége 25 és 50 bázispont közti kamatcsökkentésre számít a jelenlegi 2,25-2,50 százalékon álló irányadó kamathoz képest. A Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint a piac a beszéd kiadása után már 58 százalékos valószínűséggel árazott egy 50 bázispontos vágást. A jelenlegi árazások alapján a befektetők összesen 68 bázispontos csökkentést várnak az év végéig.

Örültek a befektetők a jegybankelnök szavainakForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Nem meglepő, hogy a hírre a részvénypiac és a kötvénypiac is azonnal reagált. Az S&P 500 részvényindex rekord szintre emelkedett, és először lépte át a 3000 pontos tartományt. A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama a beszéd kiadását követően 2,05 százalékig süllyedt. Az S&P 500 később 2992,55 ponton fejezte be a kereskedést 0,43 százalékos emelkedéssel. A Dow Jones 0,29, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 0,98 százalékos pluszban zárt szerdán. A 10 éves lejáratú állampapír hozama a részvénypiac zárásakor is tartotta magát a 2,05 százalékos szinten.

Powell szavai ráadásul különösen izgalmas időszakban jöttek. Pénteken ugyanis a vártnál sokkal jobb amerikai munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot (júniusban 224 ezer új álláshely keletkezett), ami sokakat elbizonytalanított a kamatcsökkentéssel kapcsolatban – a túl jó adatok ugyanis arra utalhatnak, hogy a Fed mégsem érzi szükségét a lazításnak.

A jegybankelnök beszéde azonban most újra felélesztette a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat, és ez komoly piaci optimizmusnak ágyazhat meg a következő időszakra. Erre pedig szükség is lehet, mivel az előrejelzések alapján igen gyenge vállalati gyorsjelentési szezon elé néznek az amerikai befektetők.