Ez a nemesfém még az aranynál is többet ér

Palládium, nemesfém
2964406 10/28/2016 A palladium ingot, a produce sample of the Yekaterinburg non-ferrous metal processing plant of the Renova Group. Pavel Lisitsyn/Sputnik
Vágólapra másolva!
Elemzők a palládium árának további emelkedésére számítanak, miután múlt pénteken már az ötödik hetet zárta drágulással. E nemesfém iránt egyre növekszik a kereslet, mert a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém alapanyagának számít - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken a New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a palládium ára unciánként (1 uncia = 31,1035 gramm) 0,58 százalékos emelkedéssel, 1571,01 dolláron zárt. Azóta tovább tart az emelkedés, aminek köszönhetően

már 1600 dollár fölé ugrott a jegyzése.

Idén januárban a palládium a legdrágább nemesfém lett, ekkor már többe került az aranynál is, amire hosszú ideje, egészen 2002 óta nem volt példa - írta a The Wall Street Journal.

Forrás: AFP/Sputnik/Pavel Lisitsyn

A lap emlékeztetett arra, hogy

a palládium jegyzése az év eleje óta több mint 30 százalékkal, míg az aranyé 11 százalékkal nőtt.

Az arany árfolyama jelenleg 1420 dollár körül jár, aminek alapján a palládium ára nagyjából 180 dollárral múlja felül az aranyét.

A palládium egyébként a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém alapanyaga. Az elmúlt időszak emissziós botrányainak hatására különösen felértékelődött a jelentősége.

A világ egyik legnagyobb palládiumbányája Forrás: Shutterstock

A további drágulást elősegítheti, hogy szakértők szerint idén is a kínálatot meghaladó mértékben nő a kereslet e nemesfém iránt.

A környezetvédelmi erőírások szigorodása miatt ugyanis bővül az autóipar palládium szükséglete többek között Kínában, az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Indiában.

Más oldalról viszont azt is ki kell emelni, hogy a jelenleg tapasztalható globális palládiumhiány várhatóan mérséklődni fog, mert a fém második legnagyobb előállítója, Dél-Afrika növeli a kitermelését.
A világ legnagyobb palládium-termelője az orosz Nornickel.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!