Bezárják a világ legnagyobb gyémántbányáját

Argyle bánya, rózsaszín gyémánt
A Rio Tinto 1.32 carat square radiant pink diamond known as the Argyle Siren, which could easily fetch over 1 million USD, is seen in Hong Kong on September 20, 2012. The mining giant Rio Tinto recently this year found a 12.76 carat pink diamond in Australia and is showcasing a batch of rare diamonds in Hong Kong as it seeks to tap into the booming Chinese jewellery market. AFP PHOTO / AARON TAM (Photo by aaron tam / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gyémántbányáját – ahol a rózsaszín gyémántok 90 százaléka előkerült – a Rio Tinto Group majdnem négy évtizednyi működés után zárja be, mivel a gyémántipar az elmúlt években nem túl nyereséges – írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Ausztrália nyugati részén található az Argyle bánya, amelyet 1983-ban nyitottak. A gyémántpiac elemzői úgy vélik,

a bezárás nyomán a drágakövek ára is emelkedni fog,

az iparág ugyanis 2011 óta nehézségekkel küszködik.

Illusztráció Forrás: AFP/Aaron Tam

– nyilatkozta Arnaud Soirat, a Rio Tinto Group réz- és gyémántrészlegének vezetője.

Ráadásul a világ rózsaszín gyémántjainak 90 százalékát ebben a bányában találták, és ezek a kövek a legértékesebbek a gyémántok között.

Például a Rio Tinto Group riválisa, a De Beers által bányászott rózsaszín gyémánt, a Pink Star 59,6 karátos drágakő, amely a Sotheby's aukcióján 71 millió dollárért (20,5 milliárd forint) kelt el áprilisban.

Argyle bánya Forrás: AFP/robertharding/Michael Nolan

Ugyanakkor a bányából felhozott köveknek pusztán 0,01 százaléka rózsaszín gyémánt. A bánya termelésének több mint háromnegyedét alacsonyabb értékű gyémántok alkotják, és

az Argyle átlagos termelése 15-25 dollár (4 és 7 ezer forint) karátonként,

ami sokkal alacsonyabb, mint az átlagos 171 dolláros (50 ezer forint) karátkitermelési ár, amely a rivális De Beers vállalat esetében igaz.

Az olcsó és kicsi gyémántok csökkentették a nyereséget, sőt, decemberben már akadt olyan felvásárló is, aki nem akart olyan drágaköveket venni, amelyeket a Rio Tinto Group bányászott.

Argyle bánya Forrás: AFP/robertharding/Michael Nolan

A világ gyémántbányászata révén évente mintegy 21 millió karátnyi gyémánt jön a felszínre – ebből az Argyle bánya egymaga 14 millió karátot termel ki. Az orosz Alrosa PJSC gyémánt vállalat szerint a kieső mennyiséget csak részben lehet majd ellensúlyozni új bányák nyitásával.

Az éves kereslet és kínálat közötti hiány 2023-ig 11 millió és 35 millió karát között lehet majd, állítja az orosz cég.

– tette hozzá Soirat.

A rózsaszín gyémántok ára már megnégyszereződött az elmúlt tíz évben, és a bánya bezárásának hírére várhatóan tovább emelkedik az áruk.