Beindult az agroturizmus, az Airbnb menti meg a tanyákat, farmokat

2019.07.12. 11:18

Az agroturizmus lehetővé teszi a mezőgazdaságból élőknek, hogy egy félig meddig állandó bevételi forráshoz jussanak. A kis és közepes farmok, tanyák egyre gyakrabban nyitják meg kapuikat a turisták előtt, akiknek vonzó a vidéki étel, a friss hús és a kellemes környezet.

Az Airbnb számára is kifejezetten pozitív, hogy egyre több farm nyitja meg kapuit a turisták előtt. A cég adatai szerint idén eddig 57 ezer vidéki helyszín közül lehetett vállogatni az Egyesült Államokban.

Az Airbnb szóvivője szerint 2018 februárja és 2019 februárja között közel egymillió vendég szállt meg vidéki házaknál, ahol összesen 745 ezer éjszakát töltöttek. Azok a vendéglátók, akik kiadták farmjaikat turistáknak ebben az időszakban 81 millió dollár bevételt könyveltek el.

Maine államban egy felmérésben megkérdezett farmerek 51 százaléka azt nyilatkozta, hogy az agroturizmusnak köszönhetik azt, hogy egyáltalán még a saját házukban élhetnek. Ugyan tényleg jó lehetőséget jelent a farmok turisztikai szempontú átalakítása, a legtöbben azonban ezt kényszerből és nem jókedvből teszik.

illusztrációForrás: AFP/Xinhua News Agency/Wang Kai

A legtöbb nagy farm különböző állami támogatásokra jogosult az USA-ban, viszont ilyesmire a kicsiknek esélyük sincs. Az agroturizmus egyébként már a XX. század eleje óta működik, manapság pedig egyre népszerűbb. 

Az Airbnb segítségével pedig sokkal egyszerűbben ajánlhatják farmjaikat a gazdák és így jóval nagyobb az esélye is, hogy azokat felfedezik a vendégek. Ráadásul a turisták nemcsak pénzt hoznak a házhoz, de gyakran a hát körüli fizikai munka egy részét is elvégzik: tojást, vagy gyümölcsöt szednek, esetleg megetetik az állatokat.